Изслушването на Гешев в Страсбург е било „необичайно кратко“

Изслушването на Иван Гешев бе необичайно кратко, такива изслушвания са протичали в рамките на часове. Това заяви пред журналисти в Страсбург Андрей Новаков, евродепутат в групата на Европейската народна партия, помолен да коментира днешното изслушване на главния прокурор Иван Гешев на заседание на Мониторинговата група на Европейския парламент (ЕП) за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Страсбург, предаде БТА.

Спроред Новаков е било преценено, с оглед хода на събитията, да се промени подходът и формата на изслушването, както и че темата не е на дневен ред. Той подчерта, че групата, която изслушва днес на закрито заседание Иван Гешев, е неформална. „Често пъти ѝ се придават почти галактически мащаби и влияния в ЕП, каквито тя няма“, коментира той. „Не подценявам тяхната работа и постигнатото, но това не е комисия на Европейския парламент, това не е и подкомисия. Не ми е известно други главни прокурори да са идвали тук“, каза още той.

„За мен е важно България да гради имидж на по-стабилна и предвидима държава, каквато през последните две години не беше, каза той и допълни: „Защото постоянните скандали, препирни и това, което се случва в момента със съдебната система, е предизвикателство за нашата държава. Затова реформата трябва да бъде приключена навреме и качествено, по начин, по който всички български граждани очакват“.

В Европейския парламент в Страсбург приключи изслушването при закрити врата, посветено на обстановката в България. Главният прокурор Иван Гешев говори пред евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права двайсетина минути. След напускането си той отказа коментар на българските журналисти с думите, че ще говори в София.

Виждал съм Гешев три пъти в Европарламента. За сефте не беше с бодигард и медиен съветник. Това написа във Фейсбук Атанас Чобанов след срещата си с Иван Гешев след изслушването му в Страсбург.

„Беше много забавно, докато Гешев чакаше да влезе на изслушването, след като отказа да говори с медиите. Появиха се четирима евродепутати от ГЕРБ, начело с Емил Радев, който държеше да се ръкуваме. В един момент го бяха обградили и четиримата. С колегите се притеснихме да не го отвлекат, но после се оказа, че са по-скоро приятелски настроени. Ал Йо го нямаше в агитката“, допълва Чобанов.

Той посочи още, че Гешев отказа да говори пред медиите преди изслушването в Европейския парламент. Но отговори как е времето в София.

„- Как е времето в София г-н Гешев?

– Слънчево е!“

Христо Комарницки също се включи в обсъждането на освободения от поста си главен прокурор. Той отбеляза, че без Александър Йорданов Гешев е изглеждал някак самотно. На въпроса на Комарницки къде е бил видния отвсякъде евродепутат, Чобанов дава кратък отговор- „В столовата“.