Изписват 92-годишния дядо Петър, след като пребори коронавируса

Изписват 92-годишния Петър Ников, постъпил в УМБАЛ „Света Анна“ преди 10 дни в много тежко състояние с COVID инфекция. Лекуващата му лекарка е д-р Дафина Колева, която е кардиолог. Това съобщи БНТ.

„Петър постъпи преди 10 дни с прояви на тежка дихателна недостатъчност. Както повечето пациенти в напреднала възраст, той също е със съвкупност от придружаващи заболявания, които допълнително усложняват терапията. Слава богу при него нещата потръгнаха добре“, разказа д-р Колева.

От 4 дни той не се нуждае от подаване на кислород. Провеждат се рехабилитационни курсове, защото по-възрастните пациенти имат тенденция към залежаване, особено след преболедуване на една тежка вирусна инфекция, допълни д-р Колева.

„За нас никак не е лесно да се превърнем от кардиолози в пулмолози, но се справяме доста добре. Цялата клиника по вътрешни болести на всички етажи е превърната в COVID отделение, както клиниката по хирургия. Така че в болница „Света Анна“ имаме много легла“, заяви д-р Рада Прокопова – също кардиолог и началник на COVID отделението.

99-годишната Василка Ковачева от Черни Осъм също е преборила коронавируса, предаде Нова телевизия. Управителят на троянската белдробна болница разкри, че жената е приета с притеснение, заради възрастта и придружавашите ѝ болести. „Жената бе изписана за 9 дни, по-млади пациенти се лекуваха много по-дълго“, допълни д-р Цветомила Дудевска.

„Бях много тежко болна. Благодаря на лекарите“, разкри Василка. През март жената ще навърши 100 години, а съседи с нетърпение чакат Василка да се завърне на улицата за разходки.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share