Изобретателни са! И кръвната плазма влезе в ало измамите

Изобретателни са! И кръвната плазма влезе в ало измамите

Телефонни измамници успяха да заблудят възрастна жена от русенското село Караманово, че дъщеря й е с коронавирус и трябва спешно да се купи плазма от Румъния на стойност 10 000 лева. Престъплението е предотвратено и пенсионерката не се простила със спестяванията си, благодарение на свой съселянин.

На 10 ноември т.г. към 11,00 часа мъж се обадил по телефона на 81-годишната жена и се представил за доктор от болницата в Свищов. Съобщил, че дъщеря й е заразена и ако иска тя да оздравее, трябва да предаде 10 000 лева на човек, който ще ги вземе от дома й.

Жената нямала сумата и приготвила 4900 лева, опаковала ги според указанията във вестници, после в тениска и чанта. Пред къщата й спрял лек автомобил, шофьорът влязъл в двора и пенсионерката му предала парите. Оказало се, че тя го познава и не се усъмнила, че е жертва на телефонна измама.

Преди това шофьорът бил въведен в заблуждение по телефона, че разговаря с личния си лекар в Караманово. „Докторът“ го помолил да отиде до дома на жената и да вземе пакет, но да не го отваря, тъй като вътре има спринцовки и ще се зарази, ако ги пипа.

След това трябвало да отиде до Копривец и да предаде пакета на друг лекар в селото. При пристигането си в Копривец „докторът“ се обадил, че колегата му отсъства и че чантата трябва да се остави до табелата в края на селото. Шофьорът се усъмнил и отишъл в Районното управление в Бяла, където предал пакета. По случая се води досъдебно производство.