Изненада: Днес гласуват за свикване на Великото Народно събрание?

Управляващите изненадващо са включили в дневния ред на парламента за сряда решението за свикване на Велико Народно събрание (ВНС). Точката е посочена като първа в дневния ред на заседанието днес, 25 ноември. Това стана ясно в края на работния ден вчера, а депутати от всички цветове, включително и от ГЕРБ.

Само допреди дни председателят на временната комисия за новата конституция Десислава Атанасова говореше за предстоящи дискусии с експерти по проекта и не се очакваше толкова скорошно гласуване на предложението, което сякаш изглеждаше забравено от управляващите през последните месеци. Така решението ще бъде взето, без да е имало реални дебати по предложенията.

Това е поредната стъпка в процедурата по приемане на нова конституция, макар че към момента няма изгледи тя да завърши успешно, тъй като за свикване на ВНС са нужни над 160 гласа, а от БСП и ДПС вече публично обявиха, че няма да подкрепят инициативата. Под внесения проект за решение са се подписали от 127 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ на Веселин Марешки.

Че ГЕРБ ще внесат нова конституция обяви премиерът Бойко Борисов в разгара на антиправителствените протести през лятото. Тогава той обясни, че така ще се рестартира държавата и ще бърза да го направи. Обяви и дата за гласуването – 4 ноември, но тази дата отмина, а до днес нямаше изгледи гласуването да се проведе скоро. Борисов тогава обеща, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът гласува такова решение. Към момента такъв сценарий е много малко вероятен, коментираха депутати от управляващата коалиция.

За обсъждане на проекта и внасяне на евентуални промени в него управляващите сформираха парламентарна комисия, която бе оглавена от депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Опозицията отказа да участва в комисията, която пък досега е имала едно-единствено заседание. Президентът Румен Радев пък заяви, че тя противоречи на действащия основен закон и сезира Конституционния съд. Очаква се той да се произнесе идната седмица, а според депозираните пред него становища на различни юристи комисията на ГЕРБ е противоконституционна. Именно изчакването на решението на КС е и обяснението на управляващите за липсата на заседания на комисията.

Припомняме, че за да бъде свикано ВНС, трябват повече от 160 гласа, а управляващите на този етап не разполагат с толкова. Дори отцепниците от левицата все пак да подкрепят решението, то пак би събрало най-много между 143 и 146 гласа подкрепа, ако групите на БСП и ДПС останат твърдо против. Засега няма индикация те да са променили становището си, но са възможни и изненади, особено в навечерието на задаващия се локдаун, коментира неофициално депутат от ГЕРБ пред Lupa.bg.

Само преди дни Венецианската комисия към Съвета на Европа излезе със становище, че започването на конституционната реформа не е предшествано от широк публичен дебат, а проектът е изготвен в рамките на парламентарното мнозинство, без никакъв външен принос.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share