Измина една година без Стефан Данаилов

Измина една година без Стефан Данаилов

Цяла една година измина без великия български актьор Стефан Данаилов, който ни написа на днешния ден По този повод семейството му вдигна черен обелиск на неговото лобно място в Боянските частни гробища.

Върху паметника от черен гранит, който вече е монтиран, са изписани неговите думи: „Иска ми се хората да ме запомнят като Ламбо, български артист“. На черния обелиск няма кръст, тъй като приживе актьорът не беше вярващ, информира „България днес“.

Мастера бе погребан до съпругата си Мери в Боянските частни гробища.

На същата дата от кончината на Мастера – 27 ноември, синът му Владимир Данаилов влиза в първата си операция на сърце като асистент. „Притеснено ми е, но ще се стегна, колкото и да съм развълнуван. Много ми липсва татко, сънувам го и се старая да не го разочаровам с нито едно свое действие. По цял ден съм на лекции, уча много усърдно и искам да изпълня мечтата му нашият род да има доктор Владимир Данаилов“.

Той обясни още, че съжалява, че няма да успее да присъства на днешната панихида, която е от 11 часа на гробищата, но майка му ще бъде неговият представител там. Ирен Кривошиева се е подготвила, като лично е омесила питка за панихидата.

Племенницата на Ламбо Росица Обрешкова вече пише сценария за документално-игралния филм с работно заглавие „Ламбо – толкова обичан“, посветен на големия актьор. Тя е негов сценарист, а Ивайло Христов ще е режисьор.

„Животът на Стефан беше пъстър, многопосочен и шантав. Много неща си е казал, но се надявам и ние да добавим неизвестни факти през очите на близки, на негови студенти, които имаха особено отношение към него. Снимките ще включват Италия, Франция, Русия, там, където той е снимал и е обичан“, каза Обрешкова.

Филмът бе замислен малко след кончината на Ламбо. Покрай коронавируса работата се забавя, но продуцентът Кирил Кирилов е сигурен, че ще убедят НФЦ да финансира лентата, която може да стане дори двусерийна.

Междувременно Росица Обрешкова създаде моноспектакъла „Страшносмешнонеобщуване“ с монолог с вуйчо й, който показа с голям успех в Пловдив на фестивала „Сцена на кръстопът“, а като премине пандемията, замисля и гастроли в цялата страна.