Измамни оферти: Магазин лови клиенти с фалшиви промоции

Некоректни търговци на магазин за фотографска техника „ФотоПавилион“ в Пловдив подвеждат потребителите с измамни оферти. За това алармира потърпевш клиент. Човекът обясни, че в дните преди и след Черния петък, на сайта на магазина вървяла изгодна оферта за фотоапарат Canon, плюс бонус обектив, намален от 3758 лв. на 2300 лв.

„От името на нашата фирма поръчах фотоапарата и преведох цялата сума, а те ми издадоха проформа фактура. Обясниха ми, че в момента този артикул не е наличен, но скоро ще пристигне и ще ми го изпратят“, каза човекът. За негово най-голямо разочарование след няколко дни получил обаждане от магазина, при което с груб тон му казали, че отказват да изпълнят поръчката, без да обяснят причината. От сайта им била свалена офертата, на която иначе пишело, че промоцията е валидна до 31.01.2021 г. Преди това обаче мъжът предвидливо я снимал.

„Това е невъзмутимо поведение и непочтено отношение към клиенти. Не може така да подвеждат и да разиграват хората. Кой знае колко като мен са били излъгани. Преди да избера тяхната оферта, гледах фотоапаратите и на други фирми и можех да поръчам от друго място, но тъй като нашата фирма е стар клиент на магазина, се спряхме на тях, но вече ни загубиха като клиенти. Добре, че поне ни върнаха парите“, отсече мъжът. Въпреки това, като подведен от промоцията и морално ощетен клиент, той решил да потърси правата си в Комисия за защита на потребителите /КЗП/.

Оттам му казали, че няма смисъл да пуска жалба, тъй като в случая спорът между две юридически лица се решава в съда. „Според Закона за защита на потребителите, потребителят е физическо лице. Когато има спор между две юридически лица, не можем да образуваме производство и проверка, а казусът се решава единствено по съдебен път. Това е уредено в параграф 13 от допълнителните разпоредби на Закона за защита на потребителите“, коментира пред „Марица“ директорът на КЗП – Пловдив Таня Димитрова.

Опитът на репортера ни да се свърже с мениджърския екип на „ФотоПавилион“, удари на камък. От офиса на софийската фирма „Бест електроникс“ ЕООД, собственик на магазина в Пловдив, както и на още два в страната, обещаха да предадат за обаждането, но до редакционното приключване на броя обратна връзка не се получи. Справка в ДАКСИ показа, че едноличен собственик на „Бест електроникс“ ЕООД е Димитър Кирков. По последни данни за 2018 г. нетните му приходи от продажби са в размер на 7 230 000 лв.

Явно нелоялното отношение и некоректния подход е практика на фирмата. Това се разбира от протокол на комисия към Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/, за участие на „Бест електроникс“ ЕООД в обществена поръчка чрез открита процедура с предмет: „Доставка на експериментално оборудване за нуждите на Национален център по сеизмично инженерство при УАСГ“. В тази поръчка фирмата е играла за обособена позиция 5 – „Доставка на специализирано експериментално оборудване за обследване на конструкции“.

Комисията единодушно е решила, че: „Участникът „Бест електроникс“ ЕООД, е представил оферта, която не отговаря на предварително обявените условия на възложителя. Ценовата оферта за обособена позиция 5 е в противоречие на легалната дефиниция на договор за обществена поръчка, който по правило има възмезден характер. С оглед на направената констатация и на основание чл. 107 , т.5 от ЗОП, комисията предлага „Бест електроникс“ ЕООД да бъде отстранен от участие в процедурата“, видно от протокола на комисията към УАСГ, изготвен на 27.02.2020 г.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share