Измамници отново изнудват старци за ремонт на покриви

Полицията в Русенско предупреждава за зачестили сигнали за измами, свързани с хора, представящи си за майстори, които най-често на възрастни и самотни хора по селата предлагат ремонт на покриви и улуци, предаде Нова телевизия.

Сред измамените са и семейство Цанкови. Случайно на централния пазар в Русе Ненчо открива обява за ремонтни дейности и решава да позвъни на посочения телефонен номер. „Казаха в началото, че не могат да дойдат скоро, имали работа, но след половин час се обадиха да питат къде живеем. Пристигна една група от 7-8 човека. Качиха се горе и развалиха една част от покрива”, обяснява Гинка Цанкова.

„Казаха, че е зле покривът и трябва да се ремонтира. Ние знаехме, че нещо има и трябва да се ремонтира, и се съгласихме”, обясни Ненчо Цанков.

Майсторите премахнали част от керемидите, без да имат уговорка със семейството за работа, но възрастните хора все пак се съгласили да ги наемат и им дали 1000 лева капаро. Дори съпругът отишъл с тях при нотариус да подпишат договор, според който работата трябвало да бъде свършена за четири дни и да им бъде платено, но сума в договора не била записана. Гинка Цанкова твърди, че всеки ден е питала майсторите колко ще струва ремонтът. Отговорът бил да не се притеснява, щели да го изчислят, когато приключат. И така се стигнало до стресиращата за семейството сума от 12 000 лева.

„Междувременно сме дали 1000 лева капаро, кола, която те искат да купят и оценяват на 700 лева. И всъщност ние им дадохме 10 500 лева за около 40 кв. метра”, обяснява Гинка Цанкова.

Семейство Цанкови били притеснени и от факта, че майсторът записал в договора,че е получил 8000 лева. Хората имали около една трета от парите, останалите събрали от приятели. Но ръководителят на групата поискал още петстотин лева. Семейството се оплака, че дори били заплашени с пистолет.

На искането на майсторите да им прехвърлят колата, семейството отказало, но въпреки това майсторите им взели автомобила. Семейство Цанкова подали жалба в полицията, приложили договорите, обявили автомобила за откраднат. От полицията в Русе съобщиха, че при тях са постъпили и други подобни сигнали. Дори имало случаи, при които майстори вземали капаро и изчезвали, най-често обаче действали по схемата – да премахнат част от керемидите на покрива и да оставят клиентите си без избор. Други пък започвали да бавят работата и така да изнудват клиентите за още пари.

От МВР съветват гражданите да не се обвързват лековерно с фалшиви, непознати и съмнителни майстори и да не подписват такива договори. При най-малкото съмнение за измама или други нередности да се обръщат към органите на реда, както и към другите компетентни институции, имащи отговорности към защитата на правата на потребителите, казват още от полицията.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share