Измамите нямат край: Пробутват ни „чудодеен” дезинфектор за телефон срещу вируси

Измамите нямат край: Пробутват ни „чудодеен” дезинфектор за телефон срещу вируси

Поредна измама в интернет пространството заради пандемията. Търговци ни пробутват дезинфектор за телефон, за който се твърди, че ни осигурява безопасна от вируси среда. За целта трябва само да се включи към мобилното устройство и по този начин да почистваме клавиатури, бутони в асансьори, прибори за хранене, та дори и маски. Това разказа Богомил Николов от Асоциация потребители.

В обявата се твърди, че дезинфекторът е уникален и осигурява безопасна среда по всяко време и навсякъде. В момента цената е намалена от 67 лв. на 40,20 лв. Според експерти обаче не е ясно колко време трябва да се дезинфекцира, за да има някакъв ефект, както и от какво разстояние да се прави това. Няма и изследване, което да потвърди ефекта от приставката.

„Да не говорим, че това е LED лампа, за която изобщо не е ясно дали излъчва UV лъчи. Зачестяват измамите с обяви на стоки, за които се твърди, че помагат за лечението и профилактиката срещу коронавирус. Свойствата им обаче са спорни. На първо място са хранителните добавки, които непрекъснато ни се пробутват”, коментира Николов.

Така например, в онлайн пространството търговци ни предлагат антибактериални изтривалки за под и дивани с материи, за които се твърди, че не допускат вируси. Нет пространството е наводнено и от UV лампи за дезинфекция, пише „Монитор“.

„С тях обаче много трябва да се внимава, защото дори може да са опасни. Повечето са доста съмнителни. Да не говорим, че след като претендират за дезинфекция, трябва да се регистрират като биоцидни продукти”, каза още Николов. Той уточни, че по регламента се регистрират всички дезинфектанти. Цените са разнообразни.

Друга примамлива обява е машина за водородна вода срещу 300 лева. На нея са приписани едва ли не чудодейни свойства-възвръща младостта и енергичността, намалява нивото на холестерол, усилва мозъчната дейност, възстановява по-бързо след боледуване, намалявала целулита и бръчките.

„Не се лйжете да давате 300 лева. Знаете, че преди време търговци предлагаха онтибактериален душ, за който твърдяха, че помага при коронавирус. Сега рекламата е променена и се предлага под друго наимунование, просто процедурата е тромава и такива хора трудно може да бъдат спрени“, каза Николов.