Изграждат завод за авточасти за електромобили у нас

Изграждат завод за авточасти за електромобили у нас

Проучват се възможностите за изграждане на завод за производство и сглобяване на автомобилни компоненти за електрически превозни средства в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Очаква се инвестициите да надхвърлят 40 млн. евро, а броят на създадените нови работни места да достигне 800.

Проектът беше представен на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов от представители на ръководството на чуждестранна компания.

На този етап вече са проведени срещи за проучване на възможните места за изграждане на завода.

На срещата присъстваха Стефан Йонков, ръководител на Службата за търговия и икономика в Генералното консулство на България в Мюнхен и представители на баварска компания за инвестиционно консултиране, включена в проекта.

Стоянов заяви, че българският автомобилен сектор е един от най-бързо развиващите се и компаниите планират нови разширения.

Той добави, че фирмите в областта на електрониката, електротехниката, информационните технологии и химическата промишленост отчитат добри резултати.

„България може да предложи висококвалифицирани кадри, но ние се интересуваме от привличането на инвеститори, които са готови да заплатят адекватно техния труд“, добави Никола Стоянов.

Министърът представи индустриалните зони на България като сфера за инвестиции и плановете на Министерството на икономиката и индустрията за тяхното развитие.

Вчера, по време на посещение на Стоянов в Индустриална зона – Костинброд, бяха представени инвестиции в размер на 70 млн. лева, съобщиха от министерството.

До момента в района на Костинброд частни компании са инвестирали над 200 млн. лв. и са създали стотици нови работни места.