Ива Митева-Рупчева стана председател на 45-ото Народно събрание

Ива Митева-Рупчева стана председател на 45-ото Народно събрание

Ива Митева-Рупчева е новият председател на Народното събрание. Номинираната от Има такъв народ бивша шефка на правната дирекция в институцията събра внушителен брой гласове в залата, но куриозното е, че лидерът на партията Слави Трифонов, който е под карантина и участва дистанционно в първото заседание, не гласува за собствения си кандидат.

Ива Митева-Рупчева е избрана със 163 гласа. ГЕРБ само се въздържаха, но не гласуваха против нейната номинация. Така за нея подкрепа декларираха не само от ИТН, но и от ДБ, ДПС, БСП и Изправи се! Мутри вън!

За кандидатурата на Цвета Караянчева „за“ гласуваха само колегите й гербери, а всички останали – „против“ – цели 162 души.

Изненадващо от ГЕРБ направиха предложение гласуването за новия председател да е явно, със ставане от място и със заявяване на позиция „Да“, „Не“ или „Въздържал се“. Предложението бе отправено от депутата Александър Ненков, но то бе посрещнато с негодувание от останалите формации. От ГЕРБ смятат, че „гласуването накуп“ не може да разкрие „какво е мнозинството“ в това НС.

„Нашето предложение не цели да удължи заседанието, а цели да има яснота по въпроса какво е новото парламентарно мнозинство“, аргументира се Тома Биков.

Татяна Дончева от Изправи се! Мутри вън! опонира, че няма нужда депутатите да се изпитват по процедурите. Според нея няма нужда да се губи време, защото е ясно, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде приет само от техните 75 депутати. Дончева определи положението на управляващите като „цугцванг“, използвайки термина от шаха.

В крайна сметка искането на управляващите бе отхвърлено. Едва 74 души подкрепиха тяхната идея. Ръчното броене на гласовете и отчитатено на гласа на отсъстващите депутати онлайн създаде голяма каша в парламента.

А от ГЕРБ се заинатиха, че гласуването трябва да бъде показано и по групи.

„Когато говорите всички на глас, няма как да ви чуя. Един момент, дами и господа“, реагира остро Мика Зайкова, която не спираше да се опитва да вкара ред в залата и да намали градуса на напрежението.

Кандидатура на Цвета Караянчева бе представена от Десислава Атанасова. Тя бе посрещната с аплодисменти от едната част на залата и с освирквания от другата. Имайки се предвид критиките към 44-тото Народно събрание от партиите на протеста, а и от БСП и ДПС, изборът беше предвестен.

Тошко Йорданов направи предложението на Има такъв народ. Те предложиха Ива Митева Йорданова-Рупчева за председател на парламента. Съпредседателят на ИТН не проспуна да докачи ГЕРБ, намеквайки колко по-добра е биографията на неговата колежка от тази на Атанасова.

Остро изказване направи съпредседателят на Изправи се! Мутри вън! Николай Хаджигенов. Той се опита да унижи ГЕРБ, настоявайки, че е време Караянчева да се върне в Кърджали.

От ГЕРБ реагираха остро и настояха от парламентарната трибуна да не се позволява обиди на „мутри“.

„На вас ви викат „сестра Галева“ и вие викате „Мутри“ на 200 човека в тая зала. Квалификации срещу една дама е просто вулгардно. Кърджали е един мнгоо хубав град. Аз съм от Кърджали“, заяви Вежди Рашидов.

Въпреки напрежението, което витаеше около гласуването за председател на новия парламент, смешки и закачки не липсвата. Макар че се скара на депутатите да спазват добрия тон, Мика Зайкова демонстрира ведро настроение и се смееше на глас и често се извиняваше за грешките си с усмивка.

След няколкоминутни разисквания се проведе и същинското гласуване за кандидатурата на Ива Митева. 75 се въздържаха, а всички останали гласуваха „за“. Отново няколко депутати гласуваха дистанционно, защото отсъстват от днешното заседание заради COVID-19.

Цвета Караянчева събра подкрепа само от своите съпартийци. 160 в залата и 2-ма в онлайн платформата бяха против.

Така Ива Митева от Има такъв народ бе избрана за нов председател на 45-ия парламент.