Иван Шишков: В едната си част магистрала „Тракия“ е вече за основен ремонт

„Служебният кабинет е такъв, какъвто трябва да извършва всичко необходимо и важно, за което не може да спрем часовника. Абсолютно не се притеснявам. Министърът не разписва договори, и предполагам, че г-н Нанков като министър трябва да си спомня, че той не разписва договори. Говорим за раздадени пари във времето назад – за АМ „Хемус“ големите аванси, които са над 1 млрд., г-н Нанков е бил зам.-министър, а преписката не е минавала през него. Отговорните като подписи са министър Аврамова, тогавашният шеф на АПИ и тогавашният шеф на „Автомагистрали“. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR бившият регионален министър Иван Шишков.

По думите му няма как да има договори за основни ремонти: „В годините назад старото ръководство на Министерството на регионалното развитие – 2018-2020 година, всички ремонти бяха направени като текущи, нямаше никакви проекти. За тази година няма да имаме подготовка да се направят основните ремонти. И това, което установихме за АМ „Тракия“ – в едната си част тя вече е за основен ремонт, изпитах го, бях до морето и се върнах.“

„Тези 4 млрд. или 4,7 млрд. – не знам, но мога да кажа, че първо не сме ги дали, а сме ги предвидили. Второ – не са за една година, а за 3 години. Това са предвидени пари за ремонт на пътища, текущи ремонти, включително и с елементи на текущи ремонти и за поддръжката на пътищата в България. Започнали сме търговете за тези конкурси, не са завършени, новото ръководство на АПИ и новият министър могат да завършат тези процедури“, коментира още арх. Шишков.

„За нито един голям инфраструктурен обект служебният кабинет не е правил избор на изпълнител. Това, което направихме, е, че дадохме хоризонт и възможност да се строят всички тези големи инфраструктурни обекти. Едни хора са направили конкурсите и търговете, без да е имало документация и без да е имало готовност да се започне строителство. Двата служебни кабинета работеха така, че да се отпуши и да се започне строителство по тези обекти“, отсече бившият министър.

Той очаква от прокуратурата отговори за АМ „Хемус“.

„Има лица, на които може да им бъде потърсена отговорност. Милиардите потъват, когато строим некачествено“, добави още арх. Иван Шишков.