Иван Нейков: 50-те лева за пенсионерите са социална помощ

„Добавката към пенсиите с 50 лева е социално подпомагане, а няма нищо общо с пенсионната система“. Това заяви пред БНР Иван Нейков, бивш социален министър и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. Той обясни, че пенсията е свързана с трудовия и осигурителния стаж и с осигуровките, които са правени от всеки човек.

„Т.нар. швейцарско правило го има в закона и всяка година на 1-ви юли ще има корекция на пенсиите, която е съобразно инфлацията и общия осигурителен доход от предходната година“, уточни експертът.

Нейков коментира, че много коректно хората задават въпроса кога ще бъде минимизирана нарастващата разлика между старите и новите пенсии.

„Трябва да се обмисля въпросът за механизъм за затваряне на ножицата между старите и новите пенсии. Това създава усещане за несправедливост у хората. Трябва политическа воля, за да се стигне до добрите решения“.

По думите на Нейков всяка държава има собствена осигурителна система, а няма европейска пенсия.

Той подчерта, че в държава, където заплатите са по-високи, логично е и пенсиите да са по-високи:

„Истината не е в пенсионната система, а в цената на труда. Държавата има един единствен инструмент, с който може да влияе на доходите на хората – това е минималната работна заплата. Докато сме така – само с минималната работна заплата да влияем – няма да сменим модела на формиране на доходите на хората“.

Той беше категоричен, че при такава политика на заплати няма как да се стигне до друго качество на живот на пенсионерите.

„В момента е по-неизгодно парите да се държат в банки, отколкото в пенсионните фондове“, посочи бившият социален министър.