Иван Начев: Натискът на Брюксел към България ще се засили

Във всички случаи политическият натиск към България ще се увеличава. Досега всичко беше много дипломатично. Някак се казваше, че вървим напред, но вече очевидно имало нещо, преляло чашата и в крайна сметка доведе до това, че и в двата доклада да няма добра оценка за това, което се случва в България. Този коментар направи пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Иван Начев.

В средносрочен план той прогнозира натиск върху България, а в дългосрочен план – и до финансов натиск.

„Тоест, ако България продължава да действа така безхаберно, както в момента, ще се стигне до постепенно спиране на финансовите й средства, което не е добре за българското общество“, смята политологът.

По думите му дебатите в Европейския парламент, които предстоят днес, посветени на България, са показателни за усилията и амбицията на новата Европейска комисия да постави върховенството на закона в основата на разпределението на средствата в ЕС.

„Тоест в един по-негативен сценарий може все пак да доведе да бъдат по-внимателно разпределяни тези средства, а защо не и до спиране на някои от европейските фондове за България“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share