Иван, който закла бивш военен, остава в килия

Иван, който закла бивш военен, остава в килия

Окръжният съд в Стара Загора наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 24-годишния Иван Кехайов от село Дъбово. Той е в ареста по обвинение, че на 3.12.2020 г. е откраднал 20 лева и мобилен телефонен апарат от 74-годишния Илия Ханзъров и го е убил.

Делото се гледа по скайп-връзка, осъществена със затвора в Стара Загора заради усложнената епидемична обстановка в страната.

Обвиняемият е дал подробни обяснения за случилото се, в които се е признал за виновен. Той продължавал да поддържа версията, че нападнал мъжа, за да отмъсти за накърнената си семейна чест, тъй като той правел неприлични сексуални предложения на майка му срещу заплащане. Разследващите обаче не са открили подобни доказателства, а и в Дъбово не вярват на това, тъй като убитият се ползвал с добро име сред съселяните си – бил бивш военен, сега се изявявал като активист на местния пенсионерски клуб.

До момента Иван не е осъждан и не е имал криминалистични прояви, но деянието и деецът се определят като такива с висока степен на обществена опасност, поради което съдебният състав определи той да остане с най-тежката мярка за неотклонение. В селото му го определят като доста агресивен, макар че досега не се бил замесвал в престъпления. В профила си във Фейсбук се самоопределил като Манекена.

По неофициална информация разследващите са успели да открият стъклото, с което жертвата била прободена в гръкляна, обвито в парче плат, напоено с кръв. Това станало след като бил претърсен широк периметър около къщата на убития. По-рано окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов съобщи, че по тялото на Илия имало нанесени многобройни травматични увреждания, част от които – с ръце. Гръбначният му стълб бил прекъснат в областта между шестия и седмия шиен прешлен, открита е и черепно-мозъчна травма. Според прокуратурата, смъртта на 74-годишния мъж е била мъчителна.