Ивайло Мирчев: Когато търсиш партньори, не може да поставяш ултиматуми

Ивайло Мирчев: Когато търсиш партньори, не може да поставяш ултиматуми

– Г-н Мирчев, имате ли съществени разминавания в програмите с „Има такъв народ“, заради които може да не подкрепите техен кабинет?

– Това ще разберем на разговорите с тях. Аз лично не съм видял тяхното отношение към главния прокурор Иван Гешев, към КПКОНПИ. Така че тепърва предстоят разговори, за да видим техния ангажимент. Иначе вече обявихме, че не искаме никакви министерски кресла. Става дума изключително за програмата и конкретни политики. Трябва да си променим страната. Наистина! Затова трябва да се говори за политики, ще държим на това нещо.

– Икономическият министър Кирил Петков минава за „ваш“ министър, такъв ли е и има ли шанс да влезе в кабинета на ИТН?

– Кирил Петков напусна „Да! България“ преди 3 години. Той беше член и на Изпълнителния съвет. Напусна го. Имаше си лични причини. Няма как да е „наш“ министър. Но той показа страхотни неща! Впечатлен съм. Доказа с работата си, че един министър на икономиката може да свърши много неща за кратко време.

– Грешка ли беше номинирането на Николай Василев за премиер от ИТН?

– Грешка беше, че се действа малко ултимативно, без никакви разговори. Ние не бяхме предупредени по никакъв начин, нито търсени. Странно, защото ИТН претендира, че сме техен потенциален партньор. Наистина не е имало разговори. Обявяването на г-н Василев беше прибързан ход. Можеше съвсем нормално в парламента да се изговорят всички опции, а после да се взимат решения. Но те имат своето право, разбира се. Сами го оттеглиха, което считам за разумен ход.

– Как оценявате служебното правителство?

– Много противоречиво. Има министри, които свършиха доста работа. Но и такива, които хвърлиха сянката на съмнение, че обслужват Доган. Конкретно визирам енергийния и транспортния министър.

– А отличниците за вас?

– Цялата страна ги знае. Започвам от МВР, което се справи доста добре с изборите.

– Казвате го, въпреки че Бойко Рашков минава за „червен“?

– Въобще не го коментирам дали е червен. Аз освен политик съм и гражданин. Като гражданин искам да кажа, че толкова честни избори не е имало в България. Ние наблюдаваме много добре процеса, истината е, че почти нямаше купени гласове. Това е страхотен напредък за страната. България беше бананова република, в която 300-400 хиляди гласа просто се купуваха.

в. „Марица“