Зърнопроизводител: Обявяваме ефективни протестни действия от понеделник

Решението, което Народното събрание взе за премахването на забраната за внос на украинско зърно у нас всъщност направи услуга на целия земеделски бранш, защото той най-после успя да се обедини. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов. По думите му от всички организации в сектор земеделие има огромно недоволство срещу това решение.

Обединихме се в един Инициативен комитет, който обявява ефективни протестни действия от понеделник. Това решение засяга всички български фермери и всички български потребители, а овен това представя България на международната сцена в една наистина лоша светлина.

Илия Проданов беше категоричен, че премахването на забраната няма да спомогне за намаляването на цените нито на хляба, нито на олиото. Към Инициативния комитет са се присъединили и производителите на хляб и хлебни продукти, както и малки производители на олио, които също не искат внос на украински слънчоглед, обясни Проданов.

Председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите каза, че през месеците на действие на забраната фермерите са успели да реализират своята продукция и месечно са се реализират по около 200 000 тона слънчоглед.

Проданов обясни, че първоначално земеделският министър Кирил Вътев е бил на позицията забраната за внос на украински зърнени култури да бъде продължена, но впоследствие е заел позицията на Министерски съвет за премахването ѝ. Среща в Министерство на земеделието в събота, както беше планирано, няма да има, защото на нея няма да участва министърът на финансите Асен Василев, а разрешаването на тази ситуация до голяма степен зависи от него, категоричен беше председателят на НАЗ.

Previous post Хванаха дрогиран таксиметров шофьор в Шумен
Next post Чеченският главорез Рамзан Кадиров бере душа