Зловещо: 1 575 000 лева кръвнина за убийствата в Родопите

1 575 000 лева е общата сума на кръвнината, която трябва да платят виновните за едни от най-потресаващите убийства в Родопите. Нито лев обезщетение обаче не са получили близките на жертвите през последните години, разкриха за „Родопи voice“ юристи-ветерани в подобни казуси.

Изпълнителните дела стоят „на трупчета“ от години, но от извършителите просто няма какво да се вземе. Нито един от тях не притежава имущество на свое име, с което евентуално да се покрие част от разпореденото от съда обезщетение.

С най-дългогодишен стаж зад решетките в момента е убиецът от Джебел Мерт Мехмед. От десетки месеци той излежава 30-годишната си присъда за зверското убийство на 24-годишна жена и 7-годишната й дъщеричка в родопския град.

Припомняме, че деянието бе извършено в нощта на 20 срещу 21 април 2014-та. Мерт се промъкнал в жилището на жертвите и ги посякъл с брадва. Убиецът трябва да заплати 450 000 лева кръвнина.

12 години в затвора ще прекара 62-годишният овчар Петър Русев, който уби зверски 51-годишната си приятелка Милена Стефанова в смолянското село Турян. 100 000 лева обезщетение пък трябва да получи майката на жертвата.

25 години пък ще лежи в затвора Мехмед Хасан от Момчилград, който уби 7-годишната Дамла в родопския град. Окончателното решение бе на Върховния съд. Палачът на детенцето ще трябва да плати обезщетение на близките в размер на 400 000 лева. Едва ли обаче това ще се случи, дори след четвърт век, прекаран в килия, сочи практиката след подобни дела.

Присъда излежава в момента и Гьокчан Гюлестан. Крехката наглед девойка уби с нож 20-годишен мъж в личния му автомобил преди няколко години. Причината, според младата жена, била, че жертвата я изнудвал със секс компромати.

Гьокчан трябва да изплати кръвнина в размер на 300 000 лева.