Земеделци обраха над 7 500 тона тютюн тази година

Българските земеделци обраха 7 508 тона тютюн от четирите сортови групи, отглеждани у нас –„Басми”, „Каба Кулак”, „Бърлей” и „Виржиния”. Това сочат данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010). Предстои до края на месец октомври търговските оператори да раздадат амбалаж.

Производители очаквар да реализират през ноември и декември общо около 4319 тона дребнолистен ориенталски тютюн от сортовите групи „Басми” и „Каба Кулак” и близо 2439 тона от двете едролистни сортови групи „Бърлей” и „Виржиния”.

„Поради технологичното време, необходимо за изсушаване на суровата листна маса от последната беритба, 10 – 11% от тютюна ще бъде продаден финално през месец януари 2021 г.“, прогнозират браншовиците.

От НАТ-2010 апелират тютюнопроизводителитеда прилагат добрите земеделски практики и да спазват минималните изисквания за оптимално влагосъдържание, липса на примеси при заготовката на суровината за продажба.

По време на последния онлайн Консултативен съвет по тютюн в Министерството на земеделието от бранша предложиха сектор „Тютюн” да бъде включен в извънредните мерки за подпомагане заради COVID-19 през 2021 г. Относно запазването на преходната национална помощ и в бъдещата обща селскостопанска политика се обмисля разбработването на схема, насочена към реалните производители и с нова референтна дата – 2018 г.