Зеленото кафе – ползи и рецепта за правилно приготвяне

Т.нар. “зелено кафе” представлява все още неизпечени зърна от плодовете на кафеените дръвчета. Особеното при него е, че има по-високо съдържание на хлорогенна киселина, сравнено с изпеченото кафе.

Смята се, че хлорогенната киселина в кафето има силни здравословни ползи при хората. Засяга работата на кръвоносните съдове, което спомага за понижаване на кръвното налягане. Според някои изследвания, зеленото кафе допринася още за регулация на кръвната захар и подобряване на метаболизма, пише Dabov Specialty Coffee.

Зеленото кафе също съдържа кофеин, но в по-малки количества от стандартното кафе.

Много хора приемат зелено при кафе при проблеми като затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол и други, макар и да липсват категорични научни доказателства в тази насока.

Зеленото кафе не бива да се бърка с други източници на кофеин, сред които кафе, черен и зелен чай, тъй като има определени разлики между тях.

Приготвяне на зелено кафе:

  • Приготвянето на зелено кафе отнема малко повече време, но резултатите са отлични и усилията определено си заслужават.
  • Първата стъпка е да накиснете зърната от зеленото кафе във вода за една нощ, като пазите съотношение 3:1 – вода към зърна.
  • На следващия ден, време е зърната и водата да заврат. Оставете да къкри около 10-15 минути.
  • Оставете да изстине и прецедете зърната. Водата е това, което запазвате и консумирате.
Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share