Зелената зона набъбва с 1000 места в „Яворов“ и „Иван Вазов“

Зелената зона за паркиране в София ще се разшири с 1090 места в два участъка – в горната част на квартал „Яворов“ и в зоната около пазара „Иван Вазов“. Това реши транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС).

В „Иван Вазов“ платено паркиране ще се разшири с 880 места на територията, оградена от ул. „Бяла черква“ и булевардите „П.Ю.Тодоров“, „България“ и „П.Каравелов“.

Други 210 места места пък ще бъдат разкрити в „Яворов“. Те ще се намират в карето между булевардите „Цариградско шосе“, „М. Еминеску“, „Шипченски проход“ и ул. „Акад. Людмил Стоянов“.

В СОС са постъпили още доклади за промяна на параметрите за платено паркиране, но все още не се е стигнало до гласуване в комисии. Обсъждат се идеи и за въвеждане на електронен винетен стикер за паркиране, облекчение при издаването му на хората в неравностойно положение и добавяне на изискване за задължителен годишен технически преглед с цел премахване на превозни средства от улиците на София, които са излезли от употреба, но се ползват като складови помещения.