Здраво бебе се роди от присадена матка за първи път в света

Първото бебе в света, родено в резултат на трансплантация на матка от починал донор, вече е здраво, заяви главния лекар Йомер Йозкан от университета Акдениз в провинция Анталия. Това е уникален случай и е за първи път в света, твърдят специалистите от болницата. Лекуващият лекар добави пред журналисти, че бебето вече тежи повече от 3,5 килограма и е добре.

„Не сме изписали още напълно бебето, но е в специално наета къща близо до болницата и е под специален контрол“, каза той. „Те с майката идват от време на време за тестове и седмични проверки. “

23-годишната Дерия Серт ражда през 28-та седмица от бременността си, на 4 юни, момченце, наречено на лекаря, извършил трансплантацията.

Трансплантацията, извършена през август 2011 г., е записана като първата в света от реципиент на матката. Серт не беше в състояние да ражда деца, защото се роди без матка.

Йозкан каза, че турските лекари са помагали на други клиники по света с подобни процедури и е събрал изследвания и опит, които „могат да бъдат надежда“ за много жени, които не могат да забременеят.

Той добави, че след това успешно раждане трансплантация на матка може да се извършва вече по-често.