За 8 декември: Заведенията офертират яки купони напук на мерките

За 8 декември: Заведенията офертират яки купони напук на мерките

Собствениците на дискотеки и ресторанти продължават да твърдят, че не те сеят заразата. Две седмици след затварянето на нощните барове няма никакъв ефект върху тренда на заболеваемостта от коронавирус

Студентският празник е напът да се превърне в поредната ябълка на раздора относно противоепидемичните мерки и бушуващата пандемия от коронавирус. За момента от здравните власти няма индикации, че ще разхлабят режима на работа на ресторанти и ще отворят дискотеки и барове за 8 декември. В същото време секторът в Пловдив и страната усилено се подготвя за големи купони.

От Сдружението на заведенията вече изпратиха писмо до министъра на туризма Марияна Николова и здравния министър проф. Костадин Ангелов, с което настояват на бранша да бъде позволено да работи нормално покрай студентския празник, Коледа и Нова година.

Всички заведения разчитат на приходите от организирани мероприятия

и колегите изразяват притеснение относно невъзможността да се планира политиката по отношение на рекламата, събиране на капаро, организиране на партита, наемане на певци, DJ и др. Затова молим за ясни и конкретни параметри, при които заведенията, включително и нощните клубове, които към този момент са под забрана за работа, ще могат да работят при нормални условия поне за тези два празника, които са изключително важни за бизнеса и ще бъдат глътка свеж въздух за всички – служители, артисти, собственици и не на последно място нашите клиенти“, се казва в писмото.

От сдружението изтъкват, че 15 дни след затварянето на нощните клубове заболеваемостта, свързана с COVD-19, ни най-малко не е намаляла, а точно обратното. Това е в подкрепа на тяхната теза, че не са разпространители на заразата.

Конкретните искания на сдружението са отпадане на забраната за работа на нощните клубове, отпадане на вечерния час за работа на заведенията до 23,30 ч., както и заетост от един човек на 2 кв. м, в периода от 15 ч. до 18 ч. Настояват също заведенията да прекъсват работа с цел пълна дезинфекция преди посрещането на вечерните резервации и задължително отстояние от 1,5 м от маса до маса.

Проверка на в. „Марица“ показва, че повечето пловдивски заведения очакват отстъпка от страна на държавата и спокойно приемат резервации, като успокояват по телефона, че за празниците ще се работи нормално. В два от трите ресторанта, в които позвънихме, ни казаха, че ще се работи цяла вечер.

Само в едно от заведенията ни предупредиха, че

ако няма промяна, ще работят до 23.30 часа.

В две от заведенията в Пловдив, които предлагат жива музика, пък вече нямаше места за 8 декември. Нощните барове и дискотеките също са убедени, че ще работят за Студентския празник. Две популярни дискотеки без проблем ни обявиха, че имат все още места за 8 декември и приемат резервации, като ще настаняват след 23.00 часа.

Цените за празника на студентите тази година са осезаемо по-ниски. Кувертите в ресторантите са между 20 и 40 лева, а по баровете и дискотеките се събират между 20 и 30 лева на човек, които вътре са за свободна консумация. Ресторантьорите в Пловдив изчисляват, че кувертите за празника в града са средно с 25-30% по-евтини спрямо миналата година.

Според бранша 8 декември често пъти е по-силен дори и от Коледа, що се отнася до обороти по заведенията, ресторантите и баровете. Мнението на собствениците и в Пловдив, и в страната е единодушно – частично или пълно отпадане на рестрикциите, за да може поне през декември да поемат глътка въздух.

Празник извън града: Вилите са хит, хотелите свалят цените

Ресторантьорският и туристическият бранш свалиха драстично цените за студентския празник. Пандемията от коронавирус принуди редица хотелиери, които по традиция бяха свикнали да „спасяват“ една седмица през декември със студенти и купонджии, да се откажат от старите навици. В един от луксозните 4-звездни хотели във Велинград вечеря и закуска излиза 58 лева. До преди няколко години за бъдещите висшистите подобни оферти звучаха като сън. Същият хотел във Велинград през миналата година е предлагал само 2- и 3-дневни пакети, започващи от 220 лева, или средно по 110 лева на ден, което сега е 45% намаление.

В Банско пък има и оферти за две нощувки и две закуски с празнична вечеря за 80 лева. Апартамент за четирима с две отделни спални и парна баня в курортното градче се предлага за 90 лева.

Туроператорите споделят, че истински наплив е имало още в края на лятото за наем на вили и самостоятелни къщи за гости именно за Студентския празник и Нова година. По-съобразителните младежи още през август са капарирали къщи за гости из цялата страна. Проверка на „Марица“ показа, че в момента къща за 16 души в Хисара се предлага за 750 лева на вечер и все още е свободна за студентския празник. Това прави по около 50 лева на човек само за спане, докато в някои от по-малките хотели в града може да се намери двойна стая с вечеря и закуска за двама за под 70 лева.