За 100-годишния юбилей: УНСС с енциклопедия с успели възпитаници

Енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт – преподаватели и випускници на УНСС“ беше представена в Университета за национално и световно стопанство. Изданието с успели възпитаници на вуза е посветено на 100-годишнината от създаването му.

„Много хора се изненадват, когато погледнат имената на личностите, свързали съдбата си, живота си, труда си и резултатите от своята работа с нашия университет. Мисля, че това е едно достойно признание за тях”, каза ректорът проф. Димитър Димитров и при представянето на изданието, което е дело на авторски колектив от Научноизследователския център за политологични изследвания на УНСС с директор проф. Георги Янков.

Авторът разказа, че в енциклопедията са включени биографични очерци за основателите на УНСС, които са били български министри и строители на България: проф. Стефан Бобчев, проф. Стоян Данев, проф. Владимир Моллов, проф. Абрашев, проф. Тодор Кулев, проф. Петко Стоянов и акад. Димитър Мишайков. Преподаватели са министър-председатели и министри като Андрей Ляпчев, Добри Божилов, Атанас Буров, акад. Петко Стайнов, проф. Венелин Ганев и др. В изданието са представени също девет министър-председатели: проф. Стоян Данев, Андрей Ляпчев, Добри Божилов, проф. Любен Беров, д-р Ренета Инджова, Стефан Софиянски, доц. Иван Костов, Марин Райков и доц. Пламен Орешарски. 92 са висшите членове на изпълнителната власт: от проф. Стефан Бобчев до министрите от настоящото правителство, сред които 7 академици, 20 професори, 14 доценти и старши научни сътрудници.

Само в периода след 1989 г. 15 министри на финансите са преподаватели или випускници на УНСС. Публикувани са очерци и за председатели на Народното събрание (Стоян Данев, проф. Тодор Кулев, Георги Пирински и Димитър Главчев), за заместник-председатели на Народното събрание (Атанас Буров, проф. Нора Ананиева, проф. Любен Корнезов, Асен Агов, Менда Стоянова, Мая Манолова, доц. Алиосман Имамов и Кристиан Вигенин), както и за председатели на парламентарни комисии, за 9 управители, на БНБ, 8 председатели на НСИ, 3 председатели на Сметната палата, 4 управители на НОИ и др.

Преподаватели и випускници на УНСС заемат висши ръководни постове и в международни организации: доц. Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, доц. Мариана Коцева, генерален директор на Евростат и др., както и ръководни позиции в съдебната система, дипломацията, местната власт, бизнеса и икономически структури в България и в чужбина. Изключително съм респектирана от факта, че съм част от личноститe, представени в енциклопедията. Преподавателите винаги са духът на един университет, а духът на УНСС е много силен, съдейки по хората, които са посочени в това издание, хора, които са успели да предадат духа си на своите студенти, заяви доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на Република България.

„В УНСС винаги съм намирал вдъхновение от общуването си със студентите. През годините много от тях се връщат като преподаватели в университета и продължават да изпълняват неговата мисия. „Благодаря на УНСС, че ми е дал и ми дава необходимите знания, каза проф. Даниела Бобева”, бивш министър и вицепремиер. „Всичките умения, които съм придобил в УНСС, са ми помогнали в живота и работата ми. Нямам нито един миг, в който да съм съжалил, че съм завършил този университет”, подчерта и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Почетният ректор на УНСС проф. Борислав Борисов посочи, че е добре първокурсниците да знаят, че техни бивши колеги са в държавното управление. По думите му така те ще усетят каква е нагласата за бъдещите постижения в обществото щом си завършил УНСС. После ще се убедят, че старта, който те получават в УНСС, стига добре да са се учили, е много силен“, коментира и бившият социален министър доц. д-р Бисер Петков.