За 10 години: Нивите у нас поскъпнаха с 464%

За 10 години: Нивите у нас поскъпнаха с 464%

Цените на нивите в България са в много широки граници – от 163 лв. до 2254 лв. за декар, показват данни на Националния статистически институт. Най-скъпа е земеделската земя в житницата на страната – Североизточна България, и по конкретно в района около Добрич. А най-ниски са цените в Радомир и няколко села в София-област.

Лидер по отношение на цените на нивите е Генерал Тошево, където прокупко-продажбите през миналата година са били на средно ниво от 2254 лв. за декар. Освен в Генерал Тошево, в още три общини от област Добрич цените на нивите са над 2000 лв. за декар. Това са Добрич-селска – с 2182 лв./дка, следвана от Балчик с 2035 лв./дка, и Шабла с 2000 лв./дка. Доста скъпи са и нивите в община Тервел – 1607 лв./дка. В житницата на България най-ниски цени при сделките с ниви са регистрирани в Крушари – 1000 лв./дка, показват данните на НСИ.

В Добричко търсенето на земеделска земя е повече от предлагането. Там отглеждат предимно пшеница, което осигурява добра печалба на земеделските стопани и съответно е причина за високите цени на нивите. В района на Силистра нивите също са много скъпи в сравнение с други части на страната, което отново се дължи на доброто развитие на земеделието и отглеждането на пшеница.

В цялата област земеделската земя струва над 1000 лв. за декар. Но най-скъпо е в самата община Силистра (1605 лв./дка). След това са Кайнарджа – 1599 лв./дка, Главиница – 1513 лв./дка, и Дулово – 1487 лв./дка. Най-евтина в Силистренско е земята в Ситово – по 1088 лв./дка. В топ три по отношение на цените на имотите, след района на Добрич и Силистра, попада и община от Варненска област. Това е Ветрино с 1395 лв./дка. В района на Варненско на второ място по цени е Вълчи дол с 1328 лв./дка. Малко след това са нивите в община Суворово, където за декар искат 1213 лв.

Над хилядарка е и декар земеделска земя в община Долни Чифлик – 1019 лв. В останалите общини във Варненска област нивите струват под 1000 лв. за декар. Най-евтино е в община Бяла, където сделки с ниви сключват при средна цена от 540 лв./дка. Причината за ниските цени на нивите в Бяла, е че ако не може да бъде променено предназначението им, така че върху тях да се строи, те не представляват голям интерес за инвеститорите, въпреки че са близо до морето. Оказва се, че във област Варна разликата между цените на най-скъпите и най-евтините ниви е близо три пъти

За период от 10 години най-много са поскъпнали нивите в област Шумен – с 464%, показват данни на Националния статистически институт. И през миналата година, в която върлуваше Covid-19, Шумен отново е на първо място по повишение на цените на земеделската земя с 10,6%. Голямото увеличение се дължи на това, че преди десет годни нивите в Шумен са били едни от най-евтините в страната. А сега вече доближават средното ниво на цените в България, а в някои от общините в областта са значително над него.

На второ място по повишение на цените на нивите за период от 10 години е област Силистра с ръст от 426,2%, показват данните на НСИ. Търсенето на земеделски земи в района на Силистра е голямо и това води до покачването на цените им. Любопитното е, че топ три по поскъпване на земята се допълва от област Видин с ръст от 378,9% за 10 години.

В резултат нивите в областта вече струват над хилядарка за декар. Така те вече изпреварват по цени земеделската земя в почти цяла Южна България. На четвърто място по повишение на цените на нивите е област Варна с 366,4% увеличение за 10-годишния период. Районът е привлекателен за инвеститорите, което повишава и цената на земята.

В още три области на страната ръстът на цените на нивите е над 300% за 10 годни. Това са Сливен (+335,7%), Враца (+334%) и Ямбол (+301,8%). Средно за страната земеделската земя е поскъпнала с 273% за периода. Като само в една област има понижение на цените на нивите и това е Кюстендил. Оказва се, че покупката на земя е изключително добра инвестиция.