За пръв път показаха черна дупка в центъра на Млечния път

За пръв път показаха черна дупка в центъра на Млечния път

За първи път снимаха черната дупка в центъра на нашата галактика. Екип учени показа снимката, която е едва втората правена някога на такъв обект. Свръхмасивната черна дупка е с диаметър около 60 милиона километра. Ако беше на мястото на Слънцето, тя щеше да достига до траекторията, по която обикаля Меркурий, пише trafficnews.bg.

Подобна снимка се прави много трудно. Черните дупки са свръх плътни обекти с изключително силна гравитация, от която не може да се измъкне дори светлината.

Черната дупка в центъра на Млечния път се намира на приблизително 26 хиляди светлинни години от Земята.

Кадърът е заснет от телескопа Event Horizon Telescope (EHT), който свързва осем съществуващи радиообсерватории по цялата планета, за да образува един виртуален телескоп с размерите на Земята. Въпреки че самата дупка не се вижда ясно, тъй като не може да излъчва светлина, нажеженият газ, който обикаля около черната дупка, разкрива отличителен белег: тъмна централна област, наречена „сянка“, заобиколена от светла пръстеновидна структура. На новата снимка е улавена светлината, пречупена от мощната гравитация на черната дупка, която е 4 милиона пъти по-масивна от Слънцето, информира БГНЕС.