За „екстремизъм“: Ще пратят Навални за 30 години в колония?

На 19 юни започва нов съдебен процес срещу руския опозиционен политик Алексей Навални по няколко различни обвинение, в това число и за „екстремизъм“. Делото ще се води в наказателната колония във Владимировска област, където критикът на режима в Кремъл излежава 9-годишна присъда за злоупотреби със средства и за неуважения към съда.

По думите на самия Навални сега той може да получи до 30 години затвор. Сътрудниците му също очакват тежка присъда. „Смятаме, че процесът ще протече сравнително бързо, а Навални може да получи някаква невъобразима присъда от порядъка на 30 години“, заяви за ДВ говорителката му Кира Ярмиш.

Леонид Волков от екипа на Навални припомня значимостта на делото, която обуславя и очакваната сурова присъда: „За първи път Навални е съден за политическата си дейност“, казва той. „Досега Кремъл се опитваше да представи Навални за мошеник, който е откраднал цяла гора, цялата поща и всички дарения. Но новото дело е чисто политическо – ще бъде съден за цялата си политическа дейност, която Кремъл със задна дата, от 2011 година насам, обявява за екстремистка“, посочва Волков.

Сътрудниците на Навални смятат новото дело за напълно изфабрикувано и ще се опитат да направят така, че целият свят да научи за това. “Ще организираме протести“, казва Кира Ярмиш.

Руските власти правят всичко възможно, за да не се шуми около този процес, защото „нямат доказателства“, посочва още говорителката на Алексей Навални. В тази връзка тя припомня, че предварителното изслушване първоначално бе отложено за 6 юни, а след това беше променено мястото му, както и това на самия съдебен процес – от Московския градски съд в наказателната колония, където е задържан опозиционният политик.

На първото заседание на 19 юни в залата трябваше да присъстват и представители на медиите. Но говорител на Московския градски съд заяви на 16 юни пред „Медиазона“, че нито един журналист няма да бъде допуснат в залата в Наказателна колония № 6, където ще се проведе процесът. Те ще могат да следят заседанието от отделна стая. Така беше и на предишния процес срещу Навални, но прякото излъчване беше прекъсвано периодично, а преди заключителните думи на подсъдимия предаването направо беше прекратено.

За новото дело срещу Навални са събрани 196 тома материали. Общо опозиционерът е обвинен в нарушаване на седем члена от Наказателния кодекс, сред които организиране на екстремистка група (неговата Фондация за борба с корупцията бе обявена за „екстремистка организация“ още през 2021 г.), за публични призиви към екстремизъм, за реабилитиране на нацизма и за въвличане на непълнолетни в действия, опасни за живота им (участие в митинги).

В деня, в който в наказателна колония във Владимирска област се провеждаха предварителните изслушвания по новото дело срещу Навални, Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург обяви решението си по иск, подаден от адвокатите на Навални през август 2020 година – за отказа на руските власти да разследват отравянето на опозиционния политик през 2020 година.

Съдът установи нарушение на правото на живот по смисъла на Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи и постанови Русия да плати на Алексей Навални 40 000 евро като обезщетение за морални вреди.

Но тъй като Русия не признава юрисдикцията на ЕСПЧ и неговите решения, тя няма да изпълни нищо от това. На практика с решението си съдът призна, че животът на Алексей Навални е бил сериозно застрашен, а вината за това е на Руската федерация.