За Деня на християнското семейство: Свещеници даряват кръвна плазма във ВМА

За Деня на християнското семейство: Свещеници даряват кръвна плазма във ВМА

Свещениците от Софийска епархия, преболедували COVID-19, ще дарят кръвна плазма във Военно-медицинска академия. Акцията ще се проведе в 14 часа на 21 ноември, събота, когато честваме и Деня на християнското семейство. Инициативата е с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит.

В окръжно писмо във връзка с противоепидемиологичната обстановка в страната Негово Светейшество призовава в храмовете да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция. Местата за сядане пък да се дезинфекцират на няколко часа.

Патриархът напомня да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време. Също така църковнослужителите да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти), миряните, посещаващи храма, да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.

Негово светейшество препоръчва и на свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.

По неофициална информация, както и от профилите на свещениците в социалните мрежи, поне 30 са са преболедувалите коронавирус в епархията. В началото на месеца стана ясно и че Старозагорският митрополит Киприан също е дал положителен тест за коронавирус. Той беше на домашно лечение.