Защо Швеция е сред 10-те най-щастливи страни в света

Защо Швеция е сред 10-те най-щастливи страни в света

Шведите са специфичен народ – в началото може да изглеждат студени поради климата около тях, но когато ги опознаете по -добре, ще разберете, че те не са толкова затворени.

Когато нямат какво да кажат, те мълчат и рядко поздравяват съседите си, когато минават.

Те не поздравяват сервитьорите в ресторанти и кафенета, нито работниците в магазините. С възрастните хора и непознатите коментирането на прогнозата за времето изглежда като безсмислена дейност, така че те не го правят (за разлика от хората на Балканите).

Може да чуете „добър ден“ както от имигранти, така и от студенти или туристи, но няма да получите това удоволствие от „истинските“ шведи. Когато обаче мислите, че са студени и че се държат на известно разстояние, ще бъдете изненадани от топла прегръдка вместо поздрав.

Пауза по време на ежедневните дейности

Най-хубавото при фика (почивка от ежедневните дейности) е, че няма правила.

Можете да бъдете сами или с приятели, у дома или в кафене, на работа, наистина където пожелаете и по всяко време. Паузата означава почивка с кафе и сладкиши.

„Фика“ е време за почивка, сближаване с приятели, опознаване по-добре или почивка от ежедневните задължения.

Новите времена и тенденции в здравословното хранене позволяват сладкото да бъде заменено със солени закуски, така че не е грешно да поръчате тост от авокадо вместо нещо сладко.

Че няма късмет без „фика“ се потвърждава от факта, че Швеция е сред 10 -те най -щастливи държави в света.

Малката събота

Малката събота не е само за шведите. Норвежците, датчаните, финландците и българите също имат този обичай.

В Швеция „lillördag“ или малка събота е ден, в който хората имат почивен ден, защото са работили в събота, а в съвременните времена почивен ден е сряда.

За умерените шведи е ден да пият чаша вино или бира и да излизат с приятели в кафене, а в сряда всички кафенета и ресторанти предлагат отстъпки.