Защо сънуваме кошмари? Какво ни казва мозъкът?

Защо сънуваме кошмари? Какво ни казва мозъкът?

В много чести случаи кошмарите са придружени от силни писъци. Случва се дори човек да продължи да крещи след събуждане. Понякога има обилно изпотяване, пулсът се ускорява, кръвното налягане се повишава и сърцето бие яростно.

Невъзможно е да се обясни недвусмислено защо сънуваме страшни сънища. Такова нещо може да се дължи на морално потисничество, депресия, апатия и продължително униние. Заспиването става трудно, появява се безсъние и чувство на постоянна тревожност и страх за собствения живот. Ако ужасите по време на сън измъчват редовно човека – той на практика спира да спи, чувства постоянна умора и е в лошо настроение. Често се държи агресивно, излива гнева си върху невинни хора. Сънуващият може да е обезпокоен от натрапчиви мисли и да се чувства преследван от определени страхове. Това състояние може да има изключително негативно въздействие върху психологическото и физическо здраве и да причини сериозни разстройства, пише trafficnews.bg.

Ако сте имали лош сън, трябва да се успокоите преди да се опитвате да го дешифрирате. Важно е да се разбере, че това съвсем не е поличба. Това е просто набор от символи, с които подсъзнанието обработва информация. Вижданите образи са пряко свързани с минали преживявания. Такива сънища винаги предизвикват силна емоционална реакция.

Кошмарите, появили се през деня, показват умора, напрежение. Обикновено такива миражи не представляват заплаха. Те само предупреждават за изтощение на тялото.

Силно препоръчително е да не гледате ужаси и трилъри преди лягане. Това, което е пред очите ви вечер, може да повлияе на това, което виждате насън. Понякога е трудно да се разбере причината, ако детето страда от кошмари. В такива случаи се препоръчва да се потърси помощта на психолог, с когото страховете ще са отработени.