Защо се депресираме на рождения си ден?

Рождените дни са време за празнуване, за да погледнем назад към изминалото време и да очакваме с трепет предстоящото.

Не всички обаче изпитват щастие и надежда, когато наближи рожденият им ден. Понякога депресията от рождените дни може да порази човек и да го накара да се чувства крайно негативно.

„Рожденият ден е предназначен да бъде празник на живота, но понякога може да предизвика чувство на тъга и безпокойство. Ако рожденият ви ден предизвиква у вас чувство на депресия и тъга, не сте сами,“ пише терапевтът Андреа Евгениу, като обясни какво се случва при хората, които са застигнати от този проблем.

Рождените дни са време, когато хората се обръщат назад към миналото си и се опитват да оценят постиженията и стремежите си. Когато почувстват, че не са постигнали това, което са си пожелали, това може да ги накара да се почувстват унили.

На рождените дни се събирате с близките си. Когато любим човек почине или пък сте преживели раздяла, рождените дни могат да напомнят за важна липса в живота ви.

Рождените дни могат да бъдат натоварващи за хората, които са изправени пред финансова криза. Мисълта за организиране на парти или купуване на подаръци може да ги накара да се чувстват стресирани.

На рождените дни често има много очаквания празникът да протече по определен начин. Когато празненствата не отговарят на очакванията, това може да накара човек да се почувства тъжен.

Когато хората се сблъскват с изолация или липса на близки взаимоотношения, рождените дни могат да им напомнят за това и да ги накарат да се чувстват нещастни.