Защо ни е необходима фолиева киселина?

Защо ни е необходима фолиева киселина?

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин от група В. Фолиевата киселина е витамин В9, който се нарича още фолацин или фолат. Зелените листа на зеленчуците съдържат високи дози фолиева киселина, чието име идва именно от латинската дума „folium“, означаваща „листа“, пояснява puls.bg.

Витамин В9 е открит за първи път в листата на спанака. Впоследствие е установено, че се съдържа във високи количества и в слънчогледовите семки, бобовите храни и яйчения жълтък.

Защо трябва да приемаме фолиева киселина?

Фолиевата киселина е от ключово значение за превенция на малформации при плода по време на бременност. Ето защо приемът ѝ е от ключово значение дори още преди зачеването и през първия триместър на бременността. Въпреки това фолиевата киселина е важна за всички през целия живот и трябва да се набавя в достатъчни количества чрез храненето.

За какво е важна фолиевата киселина?

Фолиевата киселина участва в производството на нови клетки, особено бели и червени кръвни клетки. Тя има ключово значение за метаболизма на протеините – особено за аминокиселините глицин и метионин, както и за усвояването на въглехидратите.

Фолиевата киселина участва както в производството на антитела, които служат за защита на тялото от инфекции, така и в образуването на невротрансмитери като серотонин и норепинефрин.

Недостигът на фолиева киселина може да доведе до развитие на различни разстройства – например тревожност, депресия, респираторни заболявания, умора, храносмилателни разстройства и други. Ето защо е важно ежедневното ни хранене да съдържа достатъчно количество фолиева киселина.

Как да приемаме фолиева киселина?

При планиране на бременност или в първия триместър от бременността е препоръчително да се приема допълнителна дневна доза фолиева киселина от около 400 mcg/ден. Обичайната доза за по-голямата част от населението е между 200-300 mcg/ ден.

Кога трябва да увеличим приема на фолиева киселина?

  • Дългогодишно тютюнопушене;
  • Чест прием на високи количества алкохол;
  • Пациенти с имунни или храносмилателни заболявания;
  • Напреднала възраст;
  • Прием на висока доза витамин С – повече от 2 грама/ден;

Приемът на доза, по-висока от необходимата, може да повлияе на усвояването на цинка, ето защо е необходима предварителна консултация със специалист.

Фолиева киселина и други витамини

Фолиевата киселина се съчетава в действието си с витамин С и В12. По този начин помага на тялото да усвоява и синтезира протеини. Това още веднъж подчертава важността на разнообразното и пълноценно хранене.

Витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, зелето и чушките. Витамин B12 се съдържа в животински продукти, включително яйца и млечни продукти.