Защо милионерите избират да живеят в Монако?

Защо милионерите избират да живеят в Монако?

Много хора възприемат Монако като столицата на луксозния начин на живот. Асоциираме мястото с казина, яхти, частни партита, скъпи коли. В малката държава живеят едва 38 000 души, а един от всеки трима е милионер. Монако има най-високо БВП на глава от населението в света.

Но защо милионери от целия свят избират да бъдат граждани точно на тази държава?

Основната притегателна сила са ниските данъци. Данък доход, всъщност, няма от 1869 година, а останалите данъци са много ниски. Това е привлякло богаташи от 100 държави, които сменят адреса си.

Някои от най-известните граждани на Монако са пилотът от Формула 1 Луис Хамилтън и тенис звездата Новак Джокович, които живеят там точно заради данъците, пише trafficnews.bg.

Освен данъците, в Монако хората харесват и „атмосферата“. Времето е хубаво през почти цялата година, страната е политически стабилна, цяла година се провеждат елитни събития като Grand Prix и др. Много богаташи предпочитат Монако пред офшорни територии като Каймановите острови. На такива далечни дестинации хората се чувстват като в изгнание. В Монако, обаче, няма такова чувство.

Пазарът на имоти там е един от най-скъпите в света. Има голямо търсене, а цените са високи. Луксозните имоти струват с 50% повече от тези в Ню Йорк. Друг голям бизнес са яхтите. Много често с апартамент могат да ви продадат и неголяма яхта.

Финансовият сектор в Монако е отговорен за 17% от приходите на икономиката.