Захариева: Скопие използва фалшиви опорки, за да дискредитира България

„Фалшивата опорка започна от политиците от Северна Македония още миналата година с опит да се дискредитира България. Аз няма да атакувам съседна държава с фалшиви опорки”. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред БНТ.

По думите ѝ Скопие се опитва да бяга от формулировката „обща история”, която е ясно разписана в договора за добросъседство, и твърди, че България отнема правото им на самоопределение, само че те са подписали този документ. За съжаление фалшивите новини се лансират по-лесно от истинските”, добави Захариева.

Тя обясни, че проблемът е в неспазването на двустранното споразумение от македонска страна, и заяви, че искането на България е да спрат с опитите да забавят изпълнението му и да се придържат към него.

„Почти веднага щом станаха член на НАТО, започна стъпка по стъпка забавяне на изпълнението в една или друга част от него. Стигнаха до едностранно спиране на работата на комисията. Не само че не се предприемат действия за ограничаване на омразата, но тя ескалира. Имаме редица сигнали от българския бизнес за това, че се създават излишни административни пречки. Това са казуси още от
2019 г.”, каза още Захариева.

„Нашата подкрепа никога не е била безусловна”, добави тя и коментира, че повечето държави не желаят да включат двустранни въпроси в преговорната рамка и затова страните членки не разбраха искането на Гърция за промяна на името на югозападната ни съседка. Вицепремиерът подчерта, че позицията на страната ни не е вето и че България е готова да каже „да” по всяко време, но не и под натиск.

„Те разчитаха, че някой, не знам кой, Вашингтон ли, Берлин ли ще дойде, ще се скара на България и България ще забрави националния си интерес и ще каже „да”, коментира Захариева.

Според нея най-вероятният сценарий за излизане на Великобритания от ЕС ще е Брекзит без сделка. Разликата ще бъде усетена най-вече от нашите студенти на острова, които ще трябва да си извадят визи и да заплащат здравните си осигуровки, тъй като европейската здравна карта няма да важи, каза още вицепремиерът.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share