Захариева: Не можем да се примирим със сексизма и омразата в Северна Македония!

Захариева: Не можем да се примирим със сексизма и омразата в Северна Македония!

„Наистина са шокиращи кадрите от болницата в Пловдив. Сигурна съм, че министърът на здравеопазването ще направи проверка. Но навсякъде в Европа има недостиг на персонал“, коментира вицепремиерът Екатерина апо Нова тв.

„В момента в ЕС пет-шест държави са в локдаун и в някои от тях не падат заразените. Но най-важното при всички мерки е спазването им. Абсолютно всичко възможно се прави. На работните места се изолират хора. При нас в министерството имаше такива хора и при контактите нямаше заразени. Трябва да ограничим личните си контакти“, допълни тя.

„Разбира се, че трябва да се разчита на самосъзнанието на хората. Дори всичко да затворим, няма как на всяка къща да има полицай или служител на РЗИ“, каза още тя. „Всяка година само здравната система получава повече средства. И липсата на средства не може да бъде извинение“, каза още вицепремиерът. „Наистина само това остана“, каза Захариева за думите на премиера на Македония Зоран Заев, че му идва да ни покаже среден пръст.

„Всичко се знае. Миналата година направихме протокол, който бе подписал и двете страни. Сигнализирали сме стотици пъти. За коридор 8, за българския бизнес, че министерството им 3 години не отговорят на писмото за обща работа в областта на културата и спорта. Че едностранно прекратиха работата на историческата комисия. Събрали сме ги всички. Българска сексизъм няма място в ЕС. А това идва от шефа на тяхната информационна агенция. Че българските жени струват два чорапогащника. Това дори не искам да го споменявам. И вчера реагираха. Не съм чула някой българин да обиди македонските мъже и жени. Заради това не може да им кажем „да“. Защото 30 години ти толерираш тази политика“, каза още външния министър.

„Аз не се обиждам лично. Били сме татаро-монголци. Че не е истина, не е. Но си е дискриминация към татарите. Съветник на министерството на отбраната предложи репатрирането на граждани в България. Това не се е случвало от Сталин насам. А той е с български паспорт“, допълни тя. „Ние продължаваме да подкрепяме разширяването на ЕС в Западните балкани в ЕС. Ние искаме да имаме добри съседи. Но никога не е била подкрепата ни безусловна“, каза още Захариева.