Захариева за Македония: Пропагандирането на омраза към България няма как да се толерира

Захариева за Македония: Пропагандирането на омраза към България няма как да се толерира

В сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди, че премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще пристигне днес в София. Двамата премиери ще говорят по отношение на отворените въпроси, но не бих казала, че присъствието му е свързано с изцяло по процеса на присъединяване, посочи тя. Борисов и Заев ще бъдат днес съдомакини на срещата на върха на страните от Берлинския процес.

Това е първото по рода си председателство от две държави и за първи път две държави от региона са съпредседатели. Целта на този процес е да сближи държавите от региона. Приоритетите на процеса са икономика и свързаност, добросъседство и сигурност, заяви Захариева.

Това, което днес ще подпишат лидерите на страните от Западните Балкани, е успех за това председателство. Мисля, че и двете държави могат да се похвалят с добре постигнати цели, каза външният министър.

България винаги е споделяла със Северна Македония опита си от членството си в Европейския съюз. Сатанизирането на Българя, че е единствената държава, която настоява за изпълнението на критериите, не е съвсем вярно, коментира Екатерина Захариева.

Важно е, че днес лидерите ще бъдат заедно, ще се видят и физически. Нека се опитваме да изпълняваме договора в дух за добра воля, вместо да се опитваме да заобикаляме и отлагаме разпоредбите и да търсим вина там, където я няма, отбеляза тя.

В Северна Македония ма над 15 000 антибългарски публикации, има надписи срещу страната ни по табели, наричат ни фашистки окупатор. Пропагандирането на омраза към съседа няма как да се толерира. Не знам как е възможно такова отношение към страна съюзник в НАТО, каза още Екатерина Захариева.

Нека се върнем към изпълнение на договора, нека се върнем към добросъседския тон, призова тя.