Заради студа: Пик на потреблението на тока

Заради ниските температури и по-конкретно заради спада им през нощта срещу 15 февруари до минус 16 градуса, дневното потребление на електроенергия се е движило между 128 хил. и 142 хил. МВтч, съобщи Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

„Потреблението на електрическа енергия през почивните дни, когато беше най-студено времето, е било от порядъка на 6800 мегаватчаса в пика на денонощието между 18.30 и 19.30 ч. Тогава в енергийния микс на страната са участвали мощностите от АЕЦ „Козлодуй“, топлоелектрическите централи и от водноелектрическите централи. Не е имало необходимост от включване на допълнителни мощности. Сравнено със застудяването през миналия месец, общо взето, потреблението е едно и също – около 140 хил. мегаватчаса за денонощие“, коментира за БНТ изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Оперативните данни на ЕСО на 14 февруари показват, че към 17 часа е отчетен най-високият товар на системата – 6 592 МВт. Днес, 15 февруари, към 11 часа е бил от порядъка та 6072 МВт.

Прогнозата на ЕСО за висок товар на системата от порядъка на 6592 МВт остава и за утрешния 16 февруари. Очакванията за по-високо потребление се запазват също така и за 17 и 18 февруари, сочат прогнозните оперативни данни.

В момента са включени всички основни базов електроенергийни мощности на максимум, включително и тези на водноелектрическите централи, сочат още даннитe. В системата участват АЕЦ с мощност от 2115 МВт, кондензационните ТЕЦ-ове – 2247 МВт, както и ВЕЦ и 1049 МВт. Разбира се своя принос имат и по-малките мощности, като топлофикационните (465 МВт) и малките ВЕЦ-ове (253 МВт). В студеното време и липсата на вятър и слънце, ВЕИ мощностите са с много малък принос – 90 МВт е участието на вятърните централи и 38 МВт на слънчевите.

На практика ситуация вчера и днес е подобна на тази през зимата на 2017 г., което показва, че България съвсем не е готова за затваряне на каквито и да са базови мощности, а прибързани решения в тази посока може да доведат до значителен внос, ако има такъв.

Previous post Проговори бащата на момчето, убито от ток: Когато го дръпнах, и мен ме удари…
Next post Валентин Златев обеща: Ще запазя Къщата с ягодите в автентичния й вид