Заради пандемията: Хората с малки депозити изтеглиха парите си от банките

Заради пандемията: Хората с малки депозити изтеглиха парите си от банките

Общата сума на депозитите нараства сериозно и вече гони 60 млрд. лв., но спестяват хората със средните и високите доходи. При хората с по-малки депозити се вижда, че те вече са изтеглени и похарчени. Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от БНР.

По думите му спестяванията нарастват с над 1 млн. лв. „Оказа се, че кризата е по-благосклонна към богатите и към тези, които могат да управляват добре парите си и да печелят, но за масовия българин не е така“, коментира Тошев.

По думите му ръст размерът на потребителските кредити не се увеличава, но сме изтеглили повече такива заеми – увеличението е с 5 на сто. Обикновено хората прибягват до такива заеми, за да покрият разходите по ремонт на дома, заради работата вкъщи и пандемията. Напук на кризата, жилищните заеми също растат. При тях отчетеното увеличение е с 12 на сто.

Според кредитния консултант това се обяснява с факта, че българинът търси нов дом, който да е по-голям. Интерес се наблюдава и към къщи в близост до големите градове. Според Тошев всички кредити, изтеглени тази година, са добре премислени, тъй като хората не искат да правят рискови крачки, основно заради пандемията. За по-малки суми не прибягваме до краткосрочни заеми, тъй като разчитаме на собствени спестени средства. Покупките на автомобили намаляват, но тези на нови мебели се увеличават.

По отношение на лихвите пък няма промяна. „Лихвите по кредитите не са се увеличи тази година, разсрочените кредити на домакинствата са само 2 млрд. лева при общо раздадени над 25 млрд. лева“, завърши Тошев.