Започна церемонията! Донев: Интерконекторът прави държавата ни по-малко уязвима

Започна церемонията! Донев: Интерконекторът прави държавата ни по-малко уязвима

За мен е огромна чест да присъствам на церемонията по откриване на интерконектора с Гърция. Веднага след като поех поста на служебен премиер, нашето правителство се фокусира върху забавянията, които бяха натрупани от предишни периоди, за да завърши той в срок. Процесът бе наблюдаван и на експертно и на министерско ниво на практика всеки ден, като различните администрации се справяха спешно с проблемите по сертификация в последните седмици. Това, което беше важно, бе полезното двустранно сътрудничество България – Гърция, като съвместните усилия се оказаха успешни.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев по време на церемонията за откриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ, предаде БГНЕС. Президентът Румен Радев е домакин на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на интерконектора в София. На церемонията присъстват председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Румъния Николае Чука.

От днес интерконекторът работи. Той има достатъчно капацитет, за да задоволи всички битови потребители, като осигурява и диверсификацията на източниците и на доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност в страната. Съществуването на този интерконектор прави държавата ни по-малко уязвима, подобрява възможността ни да водим преговори, следователно – особено при сегашните обстоятелства, интерконекторът е изключително важен за България. Икономическите ползи са много по-големи, освен това за Гърция и България това не е търговско споразумение, а доказателство за отговорността и солидарността. Всички осъзнаваме, че от 2022 г. се сблъскваме с енергийната криза, която се отразява отрицателно на региона, Балканите, Европа и света.

Съзнателното нарушаване на газовите връзки на Северен поток преди няколко дни е доказателство, че енергийната сигурност може лесно да бъде компрометирана, коментира още премиерът Донев.

Стратегическото значение на интерконектора надхвърля границите на България. Потенциалът му ще бъде още по-сериозен след стартирането след една година на терминала за ВПГ в Дедеагач/Александруполис. България приветства договорите с Баку. Интерконекторът България-Гърция ще допринесе за диверсификацията на газовите доставки на разумни цени за България и нейните партньори в Европа, допълни Донев.

Газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.