Започва онлайн обучението за всички ученици, връщат се в клас догодина

Започва онлайн обучението за всички ученици, връщат се в клас догодина

Онлайн обучението за всички ученици започва от днес. Присъствените занятия се преустановяват до 21-и декември със заповед на здравния министър.

Учениците обаче ще се върнат в класните стаи най-рано догодина, тъй като веднага след това ще излязат в коледна ваканция. Тя ще бъде с два дни повече от предвиденото в първоначални график и ще започне от 22-и вместо на 24-и декември. Идеята на МОН е на 4-и януари в класните стаи със сигурност да се завърнат учениците от начален етап, а всички останали по график.

Следващите три седмици училищата трябва да организират дистанционно обучение за учениците. Ако то е синхронно, часовете ще бъдат по-кратки от присъствени, за да не се задържат дълго време екраните. Децата в начален етап ще имат часове, които трябва да бъдат до 20 минути, заниманията за пети, шести и седми ще са по половин час, а за всички от осми клас нагоре – по 40 минути.

Детските градини също ще бъдат затворени до 21-и декември. Голяма част от общините у нас обаче ще имат дежурни забавачки за малчуганите на медиците на първа линия. Просветният министър пък издаде заповед, с която детските градини също могат да провеждат онлайн занимания за хлапетата, но само с участието на родител.

Онлайн ще продължават да учат и студентите.