Замъкът на крал Артур пред изчезване

Крайбрежната ерозия заплашва да срути няколко замъка, емблематични за британското наследство, включително този, в който според легендата е роден крал Артур, алармира обществената организация Английското наследство в петък, която управлява около 400 исторически паметника в Англия, предаде АФП. „Няколко от най-важните исторически крайбрежни забележителности на Англия са застрашени да изчезнат завинаги поради ускоряващата се брегова ерозия“, се казва в изявление на организацията.

Сред тези паметници Английското наследство споменава шест замъка, които са „особено застрашени“ поради „изложеното им положение и крехкостта на скалите, върху които са построени“. Те включват средновековния замък в Тинтаджъл в Корнуол, където се смята, че е роден крал Артур, замъка Пиел в Къмбрия и 500-годишния залив Форт Баярд, разположен на мястото на устието на Дарт, в южната част на държава. В опит да ги спаси, организацията апелира за дарения, надявайки се да събере няколко милиона лири стерлинги.

Поради островния си характер, Обединеното кралство е особено изложено на брегова ерозия. Неотдавнашен доклад на Британската агенция за околна среда изчисли, че един на всеки шест души там е изложен на риск от наводнения поради дъжд или покачване на моретата и че един милион души ще бъдат пряко засегнати от покачващите се морски води до края на века.

От 1900 г. морското равнище в Обединеното кралство се е повишило с около 16,5 см и годишният му темп на покачване се е удвоил за един век, според доклад на Метеорологичната служба на Обединеното кралство, публикуван през юли.

Previous post Валери Божинов спира с футбола?
Next post Деси Слава съобщи дълго чакана новина за феновете си