Замесиха шефка в HelpKarma със „Системата ни убива“, живуркала на гърба на детето си

Замесиха шефка в HelpKarma със „Системата ни убива“, живуркала на гърба на детето си

Грозен скандал настана в медийните среди, след като името на шефката във фондацията „HelpKarma“ Ралица Енева беше обвързано с организацията на майките на деца с увреждания „Системата ни убива“. Повод за опита за дискредитиране на протестиращите родители заради слабото законодателство и липсата на държавна помощ стана претопляне на предаване от 2018 г., в което Енева участва като частно лице, майка на дете с заболяване, редом до представител на „Системата ни убива“.

Всъщност тя никога не е била част нито от управителния съвет, нито е била сред редовните протестиращи за правата на малчуганите с увреждания. Едва 2-3 пъти е участвала в демонстрации пред институциите.

Пред Lupa.bg една от най-дейните жени в организацията Вера Иванова коментира скандала с HelpKarma така:

„До тук се стигна, след като нищо не бе направено така, че да се приеме Закон за дарителството, да се инициира проверка на всички тези безброй фондации. А дарителите продължават да се използват с милосърдни и сълзливи истории. Няма никаква прозрачност в тази платформа и за съжаление, всичко се оказа просто един печеливш бизнес“. Тя напомня и че нито една от майките на „Системата ни убива“ не е открила дарителска акция за своето дете.

В декларация за обществото от организацията пишат (публикуваме със съкращения – б.р.):

Ние, майките на деца с увреждания от ИК на НГИ „Системата ни убива“, сме длъжни да реагираме на разпространената зле скалъпена лъжа!

Декларираме, че нямаме нищо общо с цитираната госпожа Ралица Енева, която на гърба на съдбата на собственото си дете е развила чудовищна кариера в областта на благотворителността с набиране и харчене на средства. (А само тя ли е?) Истината винаги излиза наяве, но истината е, че в инициативния комитет и в учредителното събрание на нашата гражданска инициатива, не присъства името на Ралица Енева.

Не присъства и в списъците на подкрепящите ни над 1500 човека, внесен в Народното събрание.

Твърденията ни могат да се проверят. Доказуемо е. Другото сигурно нещо е, че тя е част от всички тези майки, които след участието си в протестите през 2018г, с тениски на Системата ни убива, и няколкото селфита, които са си направили, решиха, че е „редно“ да осребрят разходките си по площада. Направиха си набирателни сметки, организираха си базарчета, участваха в набирателни акции, абонираха се за Българската Коледа, манипулираха обществеността, използвайки децата си, за да будят съчувствие, а част от тях решиха, че може и в политиката да участват, като влезнаха в избирателните списъци за общински съветници (толкова и успяха де).

Всъщност борбата им приключи там някъде, ако изобщо някога са се борили за нещо повече от лични облаги. Тази активност за нас е чужда. Ние години се борим за законодателство, което да е за всички. Никога не сме търсили личната изгода. Никога не сме имали дарителски сметки. Напротив, винаги сме се противопоставяли на егоистичното спасяване по единично. Изразявали сме мнението си многократно и хората, които ни подкрепят и са плътно до нас, знаят че нямаме нищо общо с порочната и деградираща схема в която много се включиха. Няма да допуснем да ни пришиват към всичко това. Обществото сега се шокира от показаното, а ние отдавна сме шокирани от наглостта и безочието на някои хора. Наглостта дори стигна до там да се подменя и истината за събитията около протестите и оставката на Валери Симеонов. Поставени лица/майки бяха вкарани в студиата на телевизиите, когато ние давахме брифинг на паветата, там където извоювахме оставката на Валери Симеонов.

Нас ни духаше отново вятъра, а отказалите се от протеста, седяха гримирани в студиото, където обясняваха, че оставката нищо не значела, и че се бил изместил фокуса на протестите. Изместил им се е фокуса явно от благотворителността, която така добре ги храни. Сега вече всички видяха каква е истината, а лъжите и манипулациите по наш адрес ще продължат, защото сме неудобни и правим това което трябва, за ужас на всички с нечисти намерения.

ИК на НГИ „Системата ни убива“
Вера Иванова
Кристина Николаева
Нели Димитрова
Димитрина Русева
Ирена Юручка
Илиана Маринова