Заловени! Веселин Маринов с крадена песен, Лобошки му я пробутва за авторска

Заловени! Веселин Маринов с крадена песен, Лобошки му я пробутва за авторска

Престъпление е да се краде чужда интелектуална собственост! Напоследък все повече припомнят това на българина, въпреки старите навици да ползва всичко на аванта и да не дава пари за нещо, което може просто да гепи и да употреби на свою ползу.

Такъв е случаят и с песен на знаменития Веселин Маринов, която очевидно е крадена от италианския изпълнител Бруно Ферара, а песента му носи заглавието (разбира се) „Аморе Мио“ и клипът е качен още през 2013 г.

Българският вариант, с крадена музика, се нарича небезизвестната „Умна и красива“ от албума му за 2019 г. Изпълнителят е обичаният поппевец, а подписалият се като автор на музика е Светослав Лобошки.

От БГ попгилдията се чудят и маят, как петричкият композитор Лобошки успява да бълва нови музикални шедьоври като на конвейер, след като непрекъснато е в движение по пътищата на страната, окупирал с постоянното си присъствие всевъзможни провеждащи се в България музикални конкурси…

Облагите от тях не са за изпускане, тъй като амбициозни родители дават мило и драго (и доста парички ръсят) децата им един ден да станат известни попзвезди и купуват ерзаците на петричкия китарист…

Да припомним и, че Лобошки е с постоянен „абонамент“ в конкурса „Бургас и морето“, където през 2015 година му връчиха три награди от четирите предвидени, на конкурса в Сандански „Пирин фолк“ участва като местен кадър, най-малко с две-три песни и също толкова аранжименти под чуждо име като автор, да не споменаваме дългогодишното му журиране на „Златен кестен“ – Петрич, провеждан преди от съгражданина му професор Захари Георгиев (професор по библиотекознание, не по музика), и не на последно място – ангажираността на композитора и аранжор Светослав Лобошки около изявите на самия Веселин Маринов…

От гилдията недоволстват пред 1chas.bg за наглите кражби и компилации от чужди музикални произведения, които композиторът-аранжор пробутва като свои, явно мислейки, че никой няма да забележи.

Предлагаме сами да чуете двата клипа и да се убедите. Песента е в минорна тоналност и е копирана 1:1 от италианското парче:

Само преди няколко месеца наблюдателни читатели ни сигнализираха, че друга песен, с която друг обичан наш певец – Орлин Горанов участва в класацията на БНР – „Топ 20“ , също е с брутално крадена музика.

Ставаше дума за песента „Тунел от самота“, в изпълнение на Орлин Горанов, а като автор на музиката и аранжимента се е подписал отново… Светослав Лобошки.

Всъщност музиката там е на италианската песен „It’s not Goodbye“, в изпълнение на Лаура Паусини, а клипът е правен още през 2015 година.