Заловените БГ „ало“ измамници ужилили пенсионери с над 150 бона

Заловените БГ „ало“ измамници ужилили пенсионери с над 150 бона

Над 150 000 лв. е сумата, с която БГ „ало“ измамниците, заловени в Румъния, са ужилили родни пенсионери. Все още парите са в предмет на разследване, което означава, че сумата може да нарасне многократно. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата, ГДНП и СДВР.

По данни на румънските власти парите, събрани от „алоджиите“ са около 500 хил. евро.

Арестуваните мошеници са общо шестима – трима са били закопчани в хостел в Букурещ, а останалите – у нас, на адреси в Перник и София. До този момент са установени осем жертви на схемите на бандата, като повечето от тях са възрастни хора. Те предавали пари и златни накити на мулетата на организираната група. Потърпевшите смятали, че с действията си подпомагат органите на реда в изобличаването на телефонни измамници, тъй като бандитите се представяли за полицейски инспектори. Най-голямата сума, която те искали била около 30 хил. лв.

„Специфичното в това престъпление, което го отличава ит други извършени в момента е, че технологичният процес е бил извършван в Румъния, като парите чрез мулета са превеждани първо от България в Румъния, след това е ставало обратното – от северната ни съседка до България, за да се прекъсне пътят на парите. Един от задържаните е ръководител на групата, но има и активно участие в престъпните действия – набира жертвите и мулетата.“, разкри прокурор Маджарова и обясни, че потърпевшите са избирани на случаен принцип. Организаторът на групата е с предишни криминални регистрации, но не е осъждан.

Измамниците действали от 2019 г. до момента на задържането им на 10 декември. Те осъществявали престъпните схеми от Румъния, тъй като там всеки може да си закупи СИМ карта, без да има следа за това кой е собственикът ѝ.

„Арестите са осъществени с доброто взаимодействие с европейските правоохранителни органи, както и с колегите от Румъния. По време на акцията на задържането на шестимата са претърсени 14 адреса, 1 от които е в северната ни съседка, иззети са 12 моторни превозни средства, около 90 мобилни телефона, над 100 СИМ карти, пари и златни накити, които са предмет на организираната дейност.“, обясни директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Николай Хаджиев. Бандитите са се занимавали изцяло с „ало“ измами, не са били професионално ангажирани, но въпреки това са водели луксозен начин на живот – притежавали скъпи автомобили и мащабни имоти, за които вече е назначена проверка от ДНСК.

От държавното обвинение подчертаха, че така наречените „ало“ измами са приоритет на прокуратурата и полицията, тъй като са от висока обществена опасност. Те не само ощетяват невинни граждани, но и подриват авторитета на институциите, тъй като мошениците се представят за органи на реда. Отбелязва се огромен спад на регистрираните подобни посегателства в страната. „Ако за миналата година в София е имало общо 200 телефонни измами, до момента от началото на 2020 г. те са едва 19.“, съобщи директорът на СДВР ст. ком. Георги Хаджиев. Той обясни, че жертвите на подобни схеми невинаги са възрастни хора и посочи пример от септември тази година – 11-годишно дете е предало 3 бона на мошеници, играли ролята на полицаи.

Гл. ком. Хаджиев апелира към гражданите да бъдат изключително внимателни във връзка с предствоящите празници и в условията на пандемия да не се доверяват на случайни лица, които им се обаждат по телефона. „Полицията и правоохранителните органи не работят по този начин, дори да ви се обадят, те призовават да се явите в служебно помещение. Никога и под никакъв предлог не предавайте парични суми, накити и скъпоценности, защото това е начинът, по който работят телефонните измами“, допълни той