Завинаги ще забравите за напуканите устни през зимата, ако ги намажете с…

Завинаги ще забравите за напуканите устни през зимата, ако ги намажете с…

Устните са особено чувствителни заради голямото количество нервни окончания в тях. Те реагират особено остро при студ и вятър. В кожата на устните няма мастни жлези. Затова те изпитват голям недостиг на влага и често губят нормалния си вид, а се появяват пукнатини и възпаления, променят цвета и дори формата си. Понякога може да се развие хейлит (възпаление на устните).

Главната причината за него са неблагоприятните климатични условия (вятър, понижена влажност на въздуха и т.н.), но това състояние може да бъде предизвикано също от стрес, алергична реакция към червило, паста за зъби, заради недостиг на витамини.

Устните трябва да бъдат овлажнявани по всяко време от денонощието, в това число е през нощта. В общите случаи дерматолозите препоръчват употребата на специално червило, което предпазва устните от изсушаване и напукване.

В студено и ветровито време е добре да поставяте върху устните си балсам. Той подхранва, омекотява, овлажнява, защитава от вятъра и студа, придава естествен блясък и еластичност и способства за зарастването на раните. Съществуват и подхранващи кремове за устни, които е препоръчително да се употребяват през нощта. Те способстват за запазване на влагата в кожата на устните по време на сън.

Ако устните ви се белят, веднъж седмично може да ги мажете с ленено семе със сметана или мед. Препоръчително е през зимата да се въздържате от употребата на декоративно червило. Съдържащите се в него компоненти и оцветители запушват порите, в резултат на което кожата не може да диша добре и се обезводнява.

Вечер внимателно почиствайте устните си с козметично мляко или тоник и нанасяйте върху тях подхранващо средство. Откажете се от кремовете, които съдържат салицилова киселина и ретин А – те изсушават кожата.