Жители на Доспат се оплакаха от репресиите на кмета

В община Доспат се извършват политически и икономически репресии от страна на кмета Елин Радев срещу определени хора, заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Смолян Владимир Делиев, общински съветник в Доспат, предаде едноименната агенция.

Според него хората в община Доспат са жертва на „феодал“, многомандатен кмет, който със своите действия и бездействия потиска цялото население. Чувстват се безсилни пред властта, която те му дават, за да упражнява върху тях, посочи Делиев. Десетки жители на община Доспат се събраха на пресконференцията, за да представят документи и своите случаи като примери за репресии срещу политически или бизнес опоненти на кмета.

Получени заповеди за премахване на постройки, за които се твърди, че са незаконни, издаване на заповеди за узаконяване на „престъпни“ според протестиращите жители на Доспат подробни устройствени планове бяха представени на пресконференцията. В община Доспат има двоен аршин, там законът се използва срещу хората, за да се показва на други хора как трябва да си мълчат, заяви Владимир Делиев.

Пресконференцията е в продължение на събитията през тази седмица, при които кметът Елин Радев се появи лично при разпоредена акция да се събаря постройка в имот в село Любча. Тефик Илязов, един от наследниците на този имот заяви, че проблемите с кмета на Доспат са започнали, след като през 2021 г. се регистрирал за застъпник на партия, различна от тази на Радев.

Преобладаваща част от участниците в пресконференцията също обясниха, че наказателните санкции от страна на кмета срещу тях тръгват след участието им в инициативни комитети или партии, които са опоненти на Радев. Тези проблеми са от няколко години и са заради това, че се осмелихме да изразим различно мнение от това на кмета, посочи Владимир Делиев. Той представи на пресконференцията документи от поредица отменени от съда заповеди на кмета, опитал се да разпореди отстраняване на законно поставен метален павилион в собствен имот на Делиев в Барутин.

Общинският съветник допълни, че репресиите започнали след учредяване на „Обединение за бъдещето на община Доспат“, противопоставило се на искане на кмета за поемане на нов дългосрочен дълг. Санкционните заповеди и актове продължили и след избирането на общински съветници от политически партии опоненти на последните избори, след като в предишния мандат Елин Радев управляваше общината с Общински съвет, съставен само от съветници на ГЕРБ. Жители на Доспат апелират пред ръководството на ГЕРБ да свали политическото доверие от Елин Радев.

Според участници в пресконференцията над Елин Радев има „чадър“ от различни институции, които оставят без отговор множеството писма и сигнали от потърпевши от подобни репресивни мерки.

Оттук нататък няма да спрем, няма да се предадем, готови сме да пристъпим дори към по-мащабни действия, посочи Александър Василев, общински съветник. Той уточни, че хората са готови да търсят политическо убежище извън страната, ако всичко това продължава. Ние се борим да си запазим къщите, които са ни завещани от нашите баби, дядовци, бащи, заяви Василев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share