Жители на „Горубляне“ затвориха „Цариградско“ протестно

Жители на Горубляне излязоха днес на протест с искане за инфраструктурни промени, предава БНР.

Акцията започна в 16:00 часа на кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Павел Красов“. Към 16:30 ч. хората блокираха движението и в двете посоки при разклона за квартал „Дружба “ и квартал „Горубляне“.

Полицията пренасочва автомобилите по обходни маршрути. Очакванията са ключовото кръстовище да остане блокирано до 18.00 часа, след което хората да направят шествие по „Цариградско шосе“ до площад „Независимост“, където за 19.00 часа е насрочен 102-рия пореден антиправителствен протест в столицата

По-рано организаторите обявиха, че намеренията им са да спират преминаването на автомобили по „Цариградско шосе“ всяка неделя.

Част от исканията на протестиращите от Горубляне включват изграждането на велоалея и тротоар по протежението на булевард „Самоковско шосе“ до Южната дъга на Околовръстния път и изграждане на детска площадка, обясни един от организаторите на протеста Янита Тарабанова и добави, че намеренията им са да блокират булевард „Цариградско шосе“.

„Ако няма блокада, всъщност няма да ни обърнат внимание – правим го само заради това и ще затваряме всяка неделя „Цариградско шосе“, докато не видим стартирането на строителството на пенсионерския клуб, стартиране на строителство на велоалеи и тротоар по „Самоковско шосе“. Също така настояваме за издаване заповед за ПУП на воден парк „Искър“.

Булевард „Цариградско шосе“ ще остане блокиран поне за час, добави Тарабанова.

„Първите две седмици – един час. Ако продължават да не ни обръщат внимание, ще затваряме за по-дълго, докато не започне строителство“.