Жертвоприношения пратиха в болници 16 хиляди турци в първия ден на байрама

Близо 16 000 месари-любители са били ранени в Турция в първия ден на Курбан байрама, съобщи министърът на здравеопазването на страната Фахреттин Коджа, цитиран от Франс прес и БТА.

В първия ден на Курбан байрама около 16 000 души са се явили в здравните центрове с наранявания, получени по време на жертвоприношението, обяви министърът в „Екс“.

Според официалните данни през четирите дни на празника миналата година в Турция са пострадали близо 30 000 души.

„Фактът, че жертвоприношенията не се извършват от професионалисти, е причина за тези ситуации“, добави министърът, като призова тези, които все още не са принесли животните си в жертва, да бъдат внимателни.

По думите му 1274 души са пострадали в столицата Анкара, 840 в западния мегаполис Истанбул и 416 в Измир. „Около 16 000 души няма да могат да се насладят на празненствата толкова, колкото биха искали“, отбеляза той.

Празникът Курбан байрам, най-важният в мюсюлманския календар, известен още като Празник на жертвоприношението, отбелязва жертвата, която Бог изисква от Авраам да направи, искайки живота на сина му, който в крайна сметка бива пощаден. По този повод турците принасят в жертва предимно овце и кози, а най-богатите – и волове, припомня АФП.

Междувременно най-малко 19 йордански и ирански поклонници са загинали по време на поклонението хадж в Саудитска Арабия, съобщиха властите на техните страни, докато температурите в кралството се покачват, предаде dariknews.bg.

„Четиринадесет йордански поклонници са загинали, а 17 други са изчезнали“ по време на изпълнението на ритуалите по хадж, се казва в изявление на йорданското външно министерство.

По-късно министерството потвърди, че 14-те са починали „след като са получили слънчев удар вследствие на екстремната гореща вълна“.

Ръководителят на иранския Червен полумесец Пирхосейн Куливанд заяви отделно, че „петима ирански поклонници са загубили живота си досега в Мека и Медина по време на хаджа тази година“, без да посочва как са загинали.

Хаджът, едно от най-големите религиозни събирания в света, е един от петте стълба на исляма и всички мюсюлмани, които имат средства, трябва да го извършат поне веднъж.

Температурите надхвърлиха 40 °C по време на ежегодното поклонение, в което тази година участват около 1,8 милиона мюсюлмани.

Много от ритуалите се изпълняват на открито и пеша, което създава предизвикателства, особено сред възрастните хора.

Саудитска Арабия не е предоставила информация за смъртните случаи.

Но кралството е въвело мерки за намаляване на горещините, включително зони с контролиран климат. То раздава вода и предлага съвети на поклонниците как да се предпазват от слънцето.

По време на миналогодишния хадж са загинали най-малко 240 души – много от тях от Индонезия – според данни, обявени от различни държави.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share