Ето коя е фирмата с голия кабел по шахтата-убиец

Лъсна името на фирмата, чийто обект е бил захранван от голия кабел, убил 16-годишното дете край болница „Св. Иван Рилски” в София. Информацията изтече от управата на район „Триадица“, която изказа дълбоките си съболезнования на близките на 16-годишното момче, покосено от токов удар на пешеходна пътека на бул. „Акад. Иван Гешов“.

Трагичният инцидент ни разтърси не само като служители, но и като хора, и като родители. Считаме, че истината за случилото се не бива да остане неразкрита, нито отговорните лица-ненаказани, пишат общинарите.

В името на разкриването на истината районният кмет Димитър Божилов сформира работна група от експерти, която днес извърши оглед на мястото на инцидента и сне снимков материал, като данните от тази проверка ще бъдат предоставени на разследващите органи.

Най-важните констатации от проверката са следните:

В шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта:

– Първият търговски обект, разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне.

– Вторият търговски обект, свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД. Този обект не е функционирал към момента на проверката, извършена вчера, 15.02.2021г.

Съгласно наличните данни в районната администрация, този обект се стопанисва от търговско дружество „Дениа 2016“ ЕООД, регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016г.

До май 2019-а фирмата е била собственост на 38-годишната Цвета Господинова, след това е продадена на 62-годишния Иван Иванов от Варна и е пререгистрирана в морската столица на ул. „Пенчо Славейков 22”, показва проверка на Lupa.bg.

Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016г. По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019г., по което до днешна дата няма отговор.

– По първоначални данни, четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“ и след булеварда- чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен. Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.

Във връзка с горното, районната администрация адресира писма до Софийска градска прокуратура, електроразпределителното дружество, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД, министъра на здравеопазването, областната управа на гр. София, СДВР, „Улично осветление“ ЕАД и дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община с молба за съдействие и предоставяне на информация, която да послужи на разследващите органи за изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до фаталния инцидент.

Район „Триадица“ ще продължи да съдейства на всички органи, ангажирани с разследването, за да бъдат предотвратени подобни случаи в бъдеще, а виновните лица да понесат своята отговорност.

Съсипаният баща: Детето ми било с мокри обувки? Съвест имате ли?!

“Тези, които говорят, че детето ми е било с мокри обувки, имат деца, имат ли съвест, попита в ефира на Би Ти Ви съсипаният баща на убитото момче, стъпило на шахта в София. Родителят разказа през сълзи хронологията на сполетялата семейството му трагедия.

По думите му, детето му не се хващало за парапета, пресичайки, а е стъпило на оголен кабел. Секунди след това бащата се е опитал да издърпа сина си и да го спаси, но и него го удря ток. Според разказа на родителя един от полицаите, пристигнали на мястото на инцидента, също го ударил ток.

Почерненото семейство настоява за справедливост, поради което, подкрепени и от други хора, готвят протест, чиято цел е наистина някой да поеме отговорност за станалото и да се направи така, че да няма повторни такива случаи.

Адвокат Димитър Марковски: Престъплението се доказва трудно

Подобно престъпление не се доказва не лесно, това е изключително трудно. Стана ясно, че институциите не искат да поемат отговорност, че си прехвърлят топката. Това коментира в сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ адвокат Димитър Марковски по повод фаталния инцидент, при който момче загина след токов удар в центъра на София.

Отговорни във всички случаи има, защото преминаването на този проводник е свързано с редица законови и нормативни актове. Няма как този кабел ей така, отникъде да стои в тази шахта, смята адвокат Марковски.

Той обясни, че е неограничен кръгът и броят на лицата, от които може да се търси отговорност.

Малко хора имат достъп до тези шахти с проводници, в края на краищата, тези съоръжения са част от електропреносната мрежа в града ни, която е част от мрежата на енергодружество. В хода на досъдебното производство ще се изясни кой е допуснал този кабел да стои в тази шахта.

Роднините трябва да получат справедливост, трябва да се търси наказателна отговорност. Недопустимо е в 21 век в центъра на София да загиват деца заради шахта под напрежение, категоричен е адвокатът.

За такова престъпление може да се получи ефективно наказание в размер на 4-5-6 години, допълни Марковски. Това е абсурдно, не може да продължава така. Мястото на този кабел не е тук, възмути се пред БНТ енергийният експерт Еленко Божков.

По думите му, не може да има такъв проект за преместваем обект и не може да има разрешение за ползване. Има дълъг процес по разрешение, което изисква съгласуване, разпоредби, различни протоколи. Изобщо, тук става дума за престъпление, категоричен е Еленко Божков.

Според него, в случая едва ли става въпрос за кражба на ток. От тук следва носене на отговорност и най-малко три оставки – включително на кмета на София г-жа Фандъкова, заяви Божков.

Previous post Зловеща находка: Откриха обезобразен труп в апартамент в Бургас
Next post Аптеките заринати с „Авирон Рапид“, няма кой да го купува