ЕС отпуска 183 млн. евро за магистрала „Европа“ от София до Калотина

Европейската комисия (ЕК) одобри изграждането на близо 33 км от участъка на новата автомагистрала „Европа“ между контролно-пропускателния пункт „Калотина“ на границата със Сърбия и Околовръстния път на София. За целта ще бъдат отпуснати 183 млн. евро от Кохезионния фонд на Европейския съюз (ЕС). Очаква се инвестицията да допринесе за по-доброто интегриране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа, съобщиха от Представителството на ЕК в България, цитирани от БТА.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Магистралата е предвидена за тежки превозни средства. Проектната скорост е 110 км/ч. Пътят е широк 27 м, с две ленти във всяка посока. Отсечка от 17 км от целия участък с обща дължина 33,403 км вече е в експлоатация. Тя представлява модернизация на съществуващия път I-8. Участъкът включва две кръстовища близо до Сливница и връзки с път III-811.

Останалите 16.456 км са в процес на изграждане по маршрут, който се отклонява от път I-8. Той включва кръстовище на север от Костинброд и друго на юг. Ще бъдат изградени връзки с I-8 и други пътища, свързващи София, Костинброд и Калотина. Част от основната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T), I-8 между Калотина и Софийския околовръстен път, осигурява важна връзка с „Ориент/Източно-средиземноморски коридор“ на TEN-T.

Проектът предвижда увеличаване на капацитета на пътя и привеждането му в съответствие със стандартите за магистралите на TEN-T. В резултат на това безопасността и потокът на движение се очаква да се подобрят и ограниченията за изпреварване ще бъдат премахнати. Чрез отклоняване движението от градските райони магистралата трябва да намали шума и вредните емисии, което се предвижда да бъде от полза за здравето и качеството на живот на местните жители и да превърне региона в по-привлекателна дестинация за инвестиции.