ЕС към РС Македония: Приемете промените в конституцията! Скопие: Не са ни важни!

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски промяната на конституцията не трябва да бъде „абсолютен приоритет номер едно“ за страната, пред която предстоят 14 месеца на скрининг и различни реформи, а твърденията на опозицията, че ще се бори за нова преговорна рамка, той нарече „приказки за малки деца“.

„От това, което знам за международните отношения и преговори, твърдя, че това е невъзможно“, каза Пендаровски в интервю за телевизия „Сител“.

Припомняме, че също през вчерашния ден председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова на съвместната пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски в Скопие за приемане на конституционните промени. „Убедена съм, че Северна Македония ще намери убедителни аргументи да приеме промените в конституцията,“, каза Фон дер Лайен.

Според Пендаровски Северна Македония трябва да извърши необходимите реформи и едва тогава да се търси необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната, за да бъдат гласувани конституционните промени за вписването на българите в преамбюла на основния закон.

Що се отнася до искането на албанските партии за премахване от конституцията записаното, че при наличие на 20 процента от населението от определена общност езикът й става официален, Пендаровски посочи, че винаги е смятал, че ако албанската общност в Северна Македония смята, че това е обидно за нея, не вижда никакъв проблем „да бъдат представени не като бройка, а като идентичност, и вместо 20 процента да бъде записано албански език или албански народ“.

„Не виждам какво тук заплашва независимостта, вътрешната стабилност на страната, както по същество и с българското искане. Какво е спорно българите да бъдат вписани в преамбюла?“, посочи Пендаровски.

По думите му ново проучване, с което той разполага, показва, че делът на гражданите, които не подкрепят предложената от ЕС преговорна рамка, „от 70 процента, колкото бяха през лятото, сега е спаднал на около 20 процента, което е драстично по-малко. Все още не сме в мнозинството за т.нар. френско предложение, но е факт, че след като хората видяха, че няма опасност, процентът на тези, които са против, намалява. Като потвърждение, че френската рамка или предишните български искания не ни обезсилват, не ни оспорват като македонци, е подписаният днес договор с Фронтекс на македонски език“, посочи Пендаровски, цитиран от БТА.

Попитан дали ще присъства на откриването в Благоевград на културен клуб „Никола Вапцаров“, Пендаровски заяви, че не е поканен.

„Ако прочетете обявата на тези, които го организират, те не са ме поканили. Това ме учудва, защото някои от тези хора, които откриват този мемориален дом или дом, защото той не е регистриран по българските закони и е частна инициатива, те бяха при мен с ОМО Илинден и тогава това, че ги приех, предизвика страшно негативни реакции в България“, каза Пендаровски.

Що се отнася до българските сдружения, които носят „спорни имена“, Пендаровски смята, че дори да се приеме, че промените в закона за сдруженията и фондациите не може да има ретроактивно действие, „има държавни институции, като прокуратурата, които могат да проверят работата на съществуващите клубове, защото безспорно е, че едно от основанията за проверка е дали с дейността си разпалват национална или религиозна омраза и нетърпимост“, каза той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share